Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:47, 9. 8. 2023.

| Kultura

57 takmičarskih filmova na ovogodišnjem "Nišvilu", najboljim nagrade

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Volonteri Nišvil
Počinje filmski takmičarski program NišvilaNfoto: Zoran Ćirić & Nišville Jazz Festival promo

Od 357 dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih muzičkih filmova koliko je pristiglo na konkursu Nišvil džez festivala, izabrano je 57 filmova koji će učestvovati u takmičarskom delu Nišvil Movie Summit-a. Program počinje u sredu, 9. avgusta na binama kod amfiteatra na keju i Oficirskog doma, dok u četvrtak počinje u bioskopu u Tvrđavi. Sve projekcije počinju od 20 sati, a najboljim filmovima biće uručene nagrade.

Najavljivan kao potreba da se publici predstave mjuzikli različitih filmskih žanrova, koji će se suprostaviti “sivilu” bioskopskih blokbastera, iz Nišvila kažu da je ove godine oboren rekord prijavljenih filmova.

Program Nišville Movie Summit–a zamišljen je tako da sublimiše, ali i da razotkrije tajnu iz odnosa sedme umetnosti i džeza kao klasične muzike 21. veka. Fuziju džeza i drugih umetničkih pravaca povezuje zajednička tema – osvajanje, sticanje slobode i posebnog stila života kroz lični proces stvaralačke improvizacije - kažu organizatori.

Program na River Indie bini na amfiteatru keja kod Nišave otvara italijanski film Music Inn, Arriva Il Jazz A Roma, dok će istovremeno na Garden Indie bini kod Oficirskog doma početi projekcija marokanskog filma The Oasis of Frozen Waters.


"River Indie" bina

Nakon projekcije filma iz Italije u sredu, 9. avgusta uslediće film iz Velike Britanije On Chesil beach, dok će narednog dana biti filmovi The Memory of Water iz Argentine i film The Quest for Tonewood, koprodukcija Norveške i Holdndije.

U petak i subotu biće puštene projekcije filmova For Lucio iz Italije, Jazz 100 Russia, Cannabis sets you free iz Slovenije i The Wick - Dispatches from the isle of wonder iz Velike Britanije.

Poslednjeg dana, publika će moći da pogleda Don Juan u koprodukciji Francuske i Belgije i Poseidotica traveling to a new dimension iz Argentine.


"Garden Indie" bina

U sredu će nakon projekcije marokanskog filma publika moći da pogleda i film Absence iz Argentine. Četvrtak je rezervisan za film iz Bangladeša Mohin i The Tale of Abbasia iz Egipta.

U petak, 11. avgusta posetioci bine na amfiteatru moći će da pogledaju filmove Not one and not two iz Južne Koreje i grčki The Hostages of Požarevac.

U subotu će biti projekcije filmova Strie iz Italije i Forbidden Womanhood iz Irana, dok će poslednjeg dana Nišvila posetioci moći da vide francuski What is left to do on Sundays? i turski film Stain of the Soul.


"Dream Kristina" bina

Program na ovoj bini počinje u četvrtak, 10. avgusta filmovima Kazablanka Bits, koji je nastao u koprodukciji Maroka i Francuske i Sesaria Evropa iz Protrugalije.

Projekcijama filmova Maja, koju su snimile ekipe iz Velike Britanije, Amerike i Šri Lanke i italijansko/nemačko/holandskog filma Rheingold, takmičarski program na Kristini biće završen.

Revijalni program muzičkih filmova održava se u Bioskopu pod otvorenim nebom pored Meteorološke stanice u Tvrđavi, Drive-in Movie Nišville na auto-pijaci koji obuhvata muzičke blokbastere i ostvarenja novije produkcije. Pokretni bioskop koji nudi animirane i dečije filmove, a u bioskopu ispred Ateljea u Tvrđavi se prikazuju filmovi o poznatim umetnicima, dok će na Hip-hop bini, premijerno biti predstavljen film o čuvenom reperu Daliboru Andoviću Gruu, pretposlednjeg dana Nišvila.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: