Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:14, 8. 6. 2023.

| Kultura

6 miliona za projekte u kulturi iz budžeta Niša, najmanje za film

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
IMG_20230608_112301
4,9 miliona za 34 ugovora; foto: JV

Od ukupno 34 ugovora koje je Grad Niš dodelio, 27 uručeno je udruženjima koja će realizovati programe za sve uzraste i to u iznosu od 4.150.000 dinara, dok je za 7 ugovora u vrednosti od oko 848.000 dinara opredeljeno za udruženja koja će u inostranstvu promovisati Niš. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski istakla da očekuje više para za projekte u kulturi sledeće godine.

Ukpuna vrednost svih ugovora o sufinansiranju projekata iz oblasti kulture koji su danas svečano uručeni niškim udruženjima je preko 4,9 miliona dinara. Od 4.150.000 dinara, koliko iznosi 27 ugovora, najmanje, odonosno po 80.000 dinara izdovojeno je za filmsku umetnost i digitalno stvaralaštvo.

Za ostale kulturne programe opredeljeno je 230.000 dinara, za književnost 280.000 dinara, za muziku 470.000 dinara, za umetničku igru 500.000 dinara, 30.000 više opredeljeno je za pozorišnu umetnost, a 630.000 dinara otišo je na likovnu, primenjenu i vizuelnu umetnost. IMG_20230608_111454 Najmanje za filmsku umetnost; foto: JV

Duplo više opredeljeno za oblast istraživanja, očuvanja i promocije kulturnog nasleđa, odnosno 3,3 miliona od čega je milion dodeljen Udruženju ugostiteljskih i turističkih poslenika Zoran Mirašević - Niš.

I ove godine smo pripremili deseti jubilarni gastro turistički festival koji je okupio 15 zemalja i gde smo bili domaćini tri dana i pokazali svetu da i mi možemo da pariramo i po načinu organizacije, pripreme i svega što smo pripremili, posebno smo se osvrnuli na trpezu Cara Konstantina kako bi smo našim gostima pokazali kako se to jelo i pilo za vreme cara Konstantina - rekla je Ančica Dimitrijević, predsednica Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski posebno je istakla sedam niških udurženja koja će u inostranstvu promovisati grad Niš. Za njih je izdvojeno oko 848.000 dinara, od čega je najviše, 196.000 dinara, dobila Vokalna grupa Constantine.

Među podržanima je i dečiji hor "Čarobna nota", koji sledeće godine slavi prvi jubilej, a ove godine predstaviće Niš na muzičkom festivalu u Ohridu.

To su divna deca od 4 do 17 godina, koja zapravo pevaju svu vrstu muzike, od dečijih, preko zabavnih do operskih arija. Promovišemo nišku muziku, "Niša Banja", "Niške devojke", sve te naše tradicionalne pesme su uvršćene na svim našim festivalima gde putujemo i ljudu vole taj naš ritam takav kakav je, karakterističan i nepravilan - rekla je Mijana Radivojević iz Hora.

Bužetom Grada Niša predviđeno je ukupno 5 miliona dinara za ovakve projekte i još milion za mobilnost pravnih lica, dok je gradonačelnica Sotirovski istakla da očekuje da će naredne godine biti više para za projekte u oblasti kulture.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Rešenje za 27 ugovora (preuzmi) - 2,618.60 KB
  2. Rešnje za 7 ugovora (preuzmi) - 1,370.10 KB
Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    23:46 // 11. 6. 2023.

    U dokumentu nepismeni nazivi projekata: "triOlogija", "mužičko", "tradEcionalnoj"... Da li su tako predati ili je greška nastala u Rešenju?

  • slavko

    21:07 // 8. 6. 2023.

    Vi dogodine, dace Bog, necete biti na vlasti jer ste sve unistili od kulture do svega!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: