Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:30, 8. 6. 2016.

| Kultura

8 godina od smrti Šabana, bez obeležavanja u Nišu

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
saban
Šabanu "Nišvil" festival podigao spomenik na nišavskom keju; foto: JV

Kralj romske muzike i jedan od najpoznatijih niških muzičara Šaban Bajramović umro je na današnji dan pre 8 godina. I dok se ova godišnjica obeležava u Beogradu na “Mikser festivalu”, u Nišu nema omaža ovom značajnom umetniku.

Isto kao i u aprilu, kada je 80 godina od Šabanovog rođenja obeleženo u Sarajevu, a ne u njegovom rodnom gradu, i ovog puta je Niš zaboravio da oda poštu kralju romske muzike.

Iskreno mi je žao što se ništa ne organizuje u Nišu, ali izgleda da se ne organizuje ono što je neprofitabilno ili su možda i zaboravili. Šteta, ali on je i posle smrti mnogo više cenjen svuda u zemlji i svetu, nego u svom rodnom gradu - kaže popularni Neša Saita iz Šabanovog benda “Crne mambe”.

Objašnjava da “Crne mambe” planiraju da prekinu ovu lošu tradiciju neobeležavanja godišnjica smrti i rođenja Šabana Bajramovića, te da već sada dogovaraju da mu u Nišu odaju poštu sledeće godine.

Niški novinar i autor dokumentarnog filma o Šabanu Bajramoviću Dejan Tasić smatra da se neobeležavanjem godišnjica u Nišu pokazuje da ovaj muzičar zapravo nikad nije prihvaćen u svom rodnom gradu.

Potvrđuje se još jednom da on nije zaista prihvaćen u Nišu. Toliko ustanova i organizacija kulture koje se nisu setile da mu na neki način odaju poštovanje. U nekim drugim mestima to čine, a u Nišu ne znaju da iskoriste njegovo ime i delo za promociju kulture - kaže Tasić.

mikser saban Na “Mikser festivalu” će u subotu 11. juna biti održano veče posvećeno Šabanu povodom 80 godina od njegovog rođenja i 8 godina od smrti.

Veče će otvoriti Ida Prester, poznatija kao frontmenka benda Lolobriđida, izvođenjem numera Šabana Bajramovića. Potom će sa “Crnim mambama”, orkestrom koji je osnovao Šaban, nastupiti američka pevačica Eva Salina koja je napravila tribjut album Bajramoviću, Sanja Vučić koja je ove godine predstavljala Srbiju na “Evroviziji” i operska pevačica Katarina Jovanović.

Omaž koji se organizuje na ovom festivalu u Beogradu zatvoriće Orkestar Bobana Markovića, a najavljuju se i gosti iznenađenja.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dexter

    11:50 // 9. 6. 2016.

    Porazavajuci je broj minuseva koje dobija svaka pohvala Sabanu, cak i svaka vest o njemu. Njih daju ljudi koji o sebi ne misle kao o rasistima - za njih Saban prosto nije Nislija, nego "samo" Rom. Pre 90-ih godina to bi bilo nezamislivo, sto samo pokazuje koliko smo kao narod moralno posrnuli pod raznim Milosevicima, Vucicima, Seseljima i slicnim nacionalistickim talogom.

  • Zlobnik

    19:31 // 8. 6. 2016.

    Pa , gde su Romske /Ciganske/ asocijacije , organizacije ? Nemoj posle da bude "Nišlije su diskriminatori" !
    Možda su "novokomponovane" Nišlije krive ? A ?

    • radoslav salijević

      08:55 // 9. 6. 2016.

      ...pa ovi koji sada žive u Nišu i ne sečaju se Šabana...zato što nisu ni živeli u Nišu kad je ostavljao trag u svetskoj World muzici...ali su yato preuyeli Ni[ na upravljanje,jako tužno ali istinito!

  • CVETKO prvi

    19:29 // 8. 6. 2016.

    Tasić lupa gluposti !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Šaban tj. "ovaj muzičar zapravo nikad nije prihvaćen u svom rodnom gradu". Pazi , molim te !
    Samo prave Nišlije znaju ko je bio i šta je značio ŠABAN u Nišu !
    Nismo mi krivi što je veći broj pridošlica , novopečenih Nišlija, koji "drmaju" u Nišu , bez stida ,srama i obraza ! A mnoge "stare" Nišlije im se pridružiše !

    • MISKO BULEVARAC

      01:20 // 9. 6. 2016.

      Tako je Cvetko,mi prave nislije znamo ko je bio Saban .Ovi bre odozdo neznaju nista i nista ne postuju.Samo ih pare zanimaju,gde da udome decu,koji plac u Calije da kupe,,bezveze

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: