Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:58, 19. 2. 2020.

| Kultura

950 godina manastira Prohor Pčinjski, pokrovitelj proslave je Vučić

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
Prohor Pčinjski
2020. u duhu obeležavanja jubileja povodom 950-godišnjice Manastira, Vučić pokrovitlj jubileja; foto: M. D.

Da je obeležavanje jubileja Manastira Prohor Pčinjski veliki događaj za Eparhiju Vranjsku i Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i za ceo srpski narod, rečeno je na konferenciji povodom obeležavanja devet i po vekova Manastira. Jubileju će biti posvećena cela 2020. godina, a pokrovitelj proslave je predsednik Aleksandar Vučić. Teolog Ivica Živković misli da je Vučić na crkvenu manifestaciju pozvan iz poštovanja prema instituciji predsednika Srbije, ali da bi zbog njegove političke funkcije to kod građana moglo da stvori zabunu, pa i odbojnost.

Kao najveća svečanost povodom jubileja najavljeni su 14, 15. i 16. maj, kada će u manastiru zasedati Sveti arhejerejski Sabor koji će okupiti sve arhireje Srpske pravoslavne crkve. U nedelju,17. maja 2020. godine Svetoj liturgiji prisustvovaće Patrijarh srpski Irinej, a zatim će nastupiti umetnici i folklorni ansambli iz zemlje i regiona.

Najavljeni su i međunarodni istraživački skup “Prepodobni Prohor Pčinjski - 950 godina u srpskom narodu”, Simpozijum “Monaštvo kroz vekove”, a obeležavanje jubileja završava se 12. novembra, na dan Svetog Kralja Milutina koji je obnovio manastir pre 700 godina.

U planu je i objavljivanje više monografija i publikacija, likovna i literarna takmičenja na kojima će učestvovati deca i učenici osnovnih i srednjih škola. Takođe, jubilej će svojim aktivnostima obeležiti i Kolo srpskih sestara, Svepravoslavno društvo Sv. Justin Ćelijski i Vranjski i Justinova omladina.


Teolog: Crkva pridaje preveliki značaj državi

Teolog Ivica Živković kaže da makar kada su crkvene manifestacije, Vučića ni u kom slučaju ne bi pozvali da bude pokrovitelj kao lider stranke, već iz poštovanja prema instituciji predsednika Srbije.

Ali je nevolja našeg društva u tome što on svoju političku moć ima na osnovu toga što je predsednik stranke, jer je naša država partijska, a to istovremeno obesmišljava i funkciju predsednika Srbije. Ta želja da predsednik Srbije bude pokrovitelj pojedinih manifestacija dovodi ljude u zabunu da i sami postavljaju to pitanje “zbog čega baš on?”. Spekulacije su neizbežne. Ljudi koji zastupaju mišljenje crkve još nisu otvorili pitanje gde su granice - kaže Živković.

Sa druge strane, dodaje, Pravoslavnoj crkvi znači saradnja sa državom i ne treba je gledati kroz pojedine ličnosti, opcije ili stranke na vlasti, zato što se to ponavlja bez obzira koji režim je na vlasti, ali kaže da je preveliki značaj koji crkva kao institucija pridaje državi kao instituciji.

Ovakve stvari kod građana stvaraju pre svega zabunu, a onda i odbojnost, najviše zbog očekivanja da crkva pruži više na drugom planu. To što ljude zbunjuje je što nema jasnijeg istupanja crkve protiv korupcije, društvenih anomalija za koje su odgovorni upravo ti političari i tu se stvara utisak da neko iz crkve namerno prikriva neke stvari, da prosto zapostavlja svoju misiju duhovnika koji bi trebalo da skreće pažnju upravo na to i da proziva zbog toga - priča Živković.

Crkva bi mogla, zaključuje Živković, da ima više učešća u građanskom društvu i da ima građansku inicijativu, a da se manje oslanja na ekonomsku i političku saradnju sa državom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandra

    09:17 // 20. 2. 2020.

    Da li mora svuda da se utrpava?! Ima li taj čovek makar zrnce nekog stida, pa da se povuče nekad sa nečeg... Evo i pozorišni festival u Nišu je pokvario...
    Za šta se uhvati to upropasti...

  • Jova

    08:45 // 20. 2. 2020.

    Bojkot njemu i njima!

  • Antivuk

    05:12 // 20. 2. 2020.

    A jel pokrovitelj od svojih para ili drzavnih? Kolka mu je plata da bude pokrovitelj svugde.?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: