Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:32, 16. 5. 2011.

| Kultura

99 godina Narodne biblioteke iz Vlasotinca

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

LESKOVAC, VLASOTINCE – Narodna biblioteka "Desanka Maksimović" iz Vlasotinca obeležila je 99. rođendan podsećanjem na istorijat ove ustanove koju je 1. aprila 2008. godine zadesio katastrofalni požar.

- U obnovu lepog zdanja biblioteke uloženo je sedam i po miliona, ali je potrebno još oko 6,5 miliona da bi zgrada bila funkcionalna za rad – kaže Srba Takić, direktor Narodne biblioteke u Vlasotincu, inače pokretač mnogin inicijativa i autor nekoliko zapaženih knjiga.

Takić ističe, ne bez ogorčenja, da Ministarstvo kulture Republike Srbije, iako su više puta konkurisali, za obnovu zgrade Narodne biblioteke nije izdvojili nijedan dinar.

- Tri puta smo se selili i sada smo podstanari, a pitanje je kada ćemo se vratiti u svoje prostorije – kaže Takić.

Narodna biblioteka u Vlasotincu poznata je kao "Gigina kuća", pod zaštitom je države, a sagrađena u 18. veku i nekoliko puta rekonstruisana.

U požaru, 1. aprila 2008. godine, vatrena stihija uništila je veliki deo izuzetno vrednih knjiga i veći deo zgrade.

- Deo knjižnog fonda, zahvaljujući dobrotvorima, uspeli smo da obnovimo, dobili smo i više kompjutera, ali bez trajnog smeštaja, nema normalnog rada – zaključuje Srba Takić.

Za požar je okrivljena tadašnja direktorka biblioteke, Katarina Cokanović. Kako su Južne vesti pisale, sumnja se da je Cokanovićeva 1. aprila, nešto posle osam sati, ugašenu cigaretu ubacila u kantu i potom izašla iz kancelarije koju je zaključala.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: