Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:33, 1. 6. 2017.

| Kultura

“Afrički Bob Marli” dolazi na “Nišvil”

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Alfa Blondi dolazi na "Nišvil"
Poznati rege izvođač Alfa Blondi nastupiće drugog dana festivala; foto: wikipedia

Umetnik Alfa Blondi, poznat po izvođenju rege muzike koju prate “angažovani” tekstovi, nastupiće na niškom džez festivalu 11. avgusta. Na sceni će biti sa svojim desetočlanim bendom “Solar Sistem”. “Afričkom Bobu Marliju”, kako ga kritika često naziva, će koncert na “Nišvilu” biti prvi nastup na Balkanu.

Iako ne dolazi sa Jamajke, za njega kažu da je najveća svetska rege zvezde poslednjih nekoliko decenija. Njegovo pravo ime je Sejdon Kon, a još osamdesetih godina je, kažu organizatori, postao sinonim za rege muziku najvišeg nivoa.

Školovao se u rodnoj Obali Slonovače, gde je bio uključen u studentski pokret, a usavršavanje engleskog nastavio je u Sjedinjenim Državama, gde se izbliza susreće sa američkom i britanskom rok i soul scenom (Otis Reding, Hendriks, Bitls, Dip Parpl, Pink Flojd), ali i sa Rastafari pokretom i gde je čuo legendarnog muzičara sa Jamajke - Barning Spira - navode organizatori.

Kada se vratio u domovinu, počeo je muzičku karijeru pod umetničkim imenom Alfa Blondi. Taj nadimak mu je dala baka, a znači “pravi buntovnik”.

Prvi album objavio je 1982. godine i doživeo ogroman uspeh u Africi. Tada dobija epitet “Afrički Bob Marli”.

Samo godinu dana nakon smrti najpoznatijeg i najuticajnijeg rege muzičara svih vremena, Alfa Blondi se nametnuo kao neko koga s pravom smatraju Marlijevim naslednikom - dodaju organizatori.

U njegovim pesmama mogu se čuti “prefinjen osećaj za humor”, ali i jasni politički stavovi po pitanju ljudskih sloboda, fašizma, demokratizacije. Izvodi ih na engleskom, francuskom, maternjem “dioula” jeziku i na još nekoliko afričkih jezika, kao i na arapskom i jidišu.

Kao inovator i na muzičkom planu, Alpha Blondy je u aranžmanima počeo da koristi gudače. Često je odlazio na Jamajku, gde je snimao sa Vajlersima (pratećim bendom Boba Marlija), kasnije i sa čuvenim tandemom Slaj Danbar i Robi Šekspir, a od početka devedesetih godina sve češće snima i nastupa u Evropi, gde na koncertima po pravilu okuplja i po nekoliko desetina hiljada ljudi - navode organizatori.

Album “Masada” snimio je uz pomoć čuvenog britanskog rege producenta Denisa Bouvela. Tada je dobio prvu “Zlatnu ploču” u Francuskoj. Neke od svojih pesama posvetio je Nelsonu Mendeli i ubijenom izraelskom premijeru Jicaku Rabinu.

Alfa Blondi često nastupa i na humanitarnim koncertima, a ima i svoju fondaciju koja pomaže siromašnima, ženama i deci iz Afrike.

Podsetimo, "Nišvil" džez festival će se održati od 10. do 13. avgusta u Tvrđavi.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nikola

    02:28 // 3. 6. 2017.

    Wow, wow, wow... ovo je najveci muzicar koji je dosad nastupio na Nisvilu ikad!

  • Mile Travar

    10:07 // 2. 6. 2017.

    Bravo za organizatore Nisville festivala. Ovaj covek je ziva legenda. Bless up! Rastafar I!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: