Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:27, 11. 8. 2019.

| Kultura

Afrički ples i južnjačka "kung-fuzija" obeležili treće veče "Nišvila"

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
nisvil 3
Publika se dobro razdrmala uz afričkog muzičara Šona Kutija; foto: Vanja Keser

Da se publika uželela južnjačke energije kakvu ima Stereo banana videlo sa na novoj, hip-hop bini Nišvil festivala, koju su zatvorile Nišlije svojom "kung-fuzijom". Dobru atmosferu preneli su i na glavni stejdž, gde se publika dobro razdrmala uz afričkog muzičara Šona Kutija i njegov bend Egypt 80.

Treće festivalsko veče na Nišvilu počelo je kao pravo "džezersko" - smenjivali su se ritmovi specifični za ovaj pravac na glavnoj bini, ali i sjajni muzičari koji su svojim improvizacijama izazvali ovacije publike. VAK_5295 Dobra atmosfera treće večeri Nišvila; foto: Vanja Keser

Dok se atmosfera još zagrevala na glavnoj bini, nova hip-hop je "drhtala" uz Nišlije. Stereo Banana je okupila gotovo sve generacije, a osim što su se Naopak i Nemus "uželeli kuće", kako su više puta naglasili, čini se da su i publici nedostajali.

Glavna bina Nišvila prvo je ugostila komšije iz Austrije - veče je otvorio trio Dusha Connection koji je nastupio sa Majom Jaku, a potom su pred publikom bili i Daiva Starinskaite Alchemy of 11 iz Litvanije. VAK_4657 Dobra atmosfera treće večeri Nišvila; foto: Vanja Keser

Binu je "preuzeo" američki trubač Kris Poter - jedan od najuticajnijih i najkopiranijih džez muzičara, koji je svirao sa Nemeth Freedom triom i Giladom Hekselmenom. S obzirom na to da svi dolaze iz različitih država sveta, imali su i poruku za publiku.

Nije važno ko odakle dolazi, mi smo svi ljudi i treba da težimo slobodi i ljudskosti - poručili su.

Sastav Džamala Tomasa istupio je potom pred publiku u niškoj Tvrđavi i probudio je svojim fank ritmovima, ali i pripremio za ono što sledi. Razigrali su se "Nišvilovci" uz Šona Kutija koji je uspeo da dočara magiju afrobit muzike. Šon je najmlađi sin afrobit pionira Fela Kutija, a oni u prvi redovima su đuskali uz ritmove afričkog plesa ovih muzičara, čiji nastup je pratila i koreografija. VAK_5252 Dobra atmosfera treće večeri Nišvila; foto: Vanja Keser

Ovaj muzičar specifičan je po tome što je najveći deo života proveo čuvajući i produžavajući pozitivni angažovani politički stav i muzičko nasleđe svog oca, a osim što je publiku pozdravio na srpskom sa "Nišlije", preneo im je pozitivnu energiju i svoje misli preneo kroz pesmu African dream.

Veče je upotpunio ritam tanga, a sa glavne bine je publika odlazila uz Tango Jazz Quartet.

Večeras se 25. Nišvil završava, a za završnicu organizatori kao glavne zvezde najavljuju Boba Geldofa, osnivača Live Aid-a, kao i gitaristu Vlatka Stefanovskog.


Program "Nišvila" za nedelju 11. avgust

19:30 – 20:15h AJS Quartet (AL)

20:20 – 21:15h Acoustic Version (BUL)

21:20 – 22:15h Ratko Zjača Nocturnal Four (CRO/NL/ITA/SLO/SLV)

22:20 – 23:15h Kenny Werner Quartet feat. Dave Leibman, Peter Erskine and Johannes Weidenmuller (USA)

23:20 – 00:30h Bob Geldof (GB)

00:35 – 01:30h Vlatko Stefanovski Trio (MKD)

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: