Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

23:35, 26. 1. 2011.

| Kultura

Akcija protiv izgradnje krsta na Viniku

Autor:B.G.Izvor:Južne vesti, E-novine

NIŠ - Izgradnja gigatskog krsta na brdu iznad Niša je megalomanija i pomodarstvo - ocenjeno na tribini pod nazivom "Hrišćanstvo na metar".

Po prvi put održan je javni skup čija je tema bila protest protiv inicijative za izgradnju krsta na brdu Vinik, povodom 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta. U Media centru grupa niških intelektualaca iznela je stavove protiv ove ideje obeležavanja jubileja.

- Megalomanski krstovi nisu u duhu hrišćanstva, koje propagira skromnost i smernost, niti običajne prakse u Srbiji, gde se krstovi uglavnom vezuju za hramove i grobna mesta, a ne niču „po šumama i gorama“ - ocenila je Zorica Miladinović, novinar lista "Danas" iz Niša.

Srđan Pešić, odbornik Skupštine grada iz LDP, kritikovao je odluku gradskog rukovodstva da u donošenju odluke o ustupanju zemljišta SPC zaobiđe gradski parlament.

- Skupština grada, koja je odlučivala da li će se dati zemljište stranim investitorima, kao što su Jura i Dajtek, zaobiđena je kada je odlučivano da se Crkvi prenese zemljište za Kompleks i Krst. Osim toga, zemljište još nije otkupljeno od privatnih vlasnika - upozorio je Pešić.

- Ipak, možda najveći problem leži u činjenici da je vlast, u vreme kada govorimo o pristupanju Evropskoj uniji, zaboravila na evropsku tekovinu učešća građana u donošenju odluka. Ljubljana je, na primer, raspisala referendum o radnom vremenu mega-marketa u gradu, a mi ovde ulazimo u daleko ozbiljniju priču a sve se radi naopako - kaže Pešić.

Toni Čerškov, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu, podsetio je da arheološki dokazi govore da je ceo Niš, odnosno njegova Tvrđava, Konstantinova zadužbina, ali je ocenio da se ovom istorijskom blagu ne poklanja skoro nikakva pažnja već decenijama unazad.

- Niš, odnosno Tvrđava, je druga Pompeja, jer je veći deo ispod nje sačuvan. Ipak, to što imamo - nemamo. Tvrđava, koju bi trebalo da ponudimo svetu, propada, a mi izmišljamo Kompleks cara Konstantina, sa muzejem, hotelom i bioskopom, koji najverovatnije neće zaživeti - rekao je Čerškov.

Skup je organizovao Alternativni kulturni centar.

Grupa niških biznismena pokrenula je inicijativu da se povodom obeležavanja 1.700 godina od Milanskog edikta na niškom brdu Vinik izgradi gigantski krst. Ovu inicijativu podržali su predstavnici Srpske pravoslavne crkve, ali i gradska vlast. 

Krajem 2010. godine Gradsko veće Niša odlučilo je da Srpskoj pravoslavnoj crkvi prenese 13 hektara zemljišta na Viniku, kako bi u naredne dve godine na tom mestu bili izgrađeni krst i prateći sadržaji.


Bez incidenata

Uprkos tome što su ispred ulaza u Medija centar, gde je održana tribina, deljeni leci pod naslovom "Ko i zašto kleveće Pravoslavnu crkvu (Lažni borci za socijalnu pravdu protiv vere i nacije)", koji je potpisala organizacija Srbska akcija, skup je protekao bez incidenata.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zoki

    09:46 // 2. 10. 2022.

    Naravno , opet svrbi najpametniji i opet svrbi protve se necem svom , komunizam je cudo .

  • ZORAN

    17:32 // 29. 6. 2012.

    Da je bar započeta izgradnja krsta na VINIKU bilo bi najpametnije za prepoznavnje Niša kao i za razvoj turizma kako reginalnog tako i šire.

  • Ristic Marjan

    21:06 // 23. 2. 2011.

    Izgradnja krsta je nesto najbolje sto moze da se desi u ovom nasem gradu. Zar su turska tvrdjava i Cele kula jedino sto imamo da ponudimo,u turistickom prospektu. Moje je misljenje da ce posle izgradnje velikog krsta grad doziveti duhovni procvat. Spreman sam da jedan deo plate dam kao prilog za izgradnju,ukoliko postoji takva mogucnost. Milimetar farbe na krstu kilometri srece u dusi...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: