Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:53, 4. 12. 2019.

| Kultura

Alegorije, filozofske i apstraktne pantomime na “P(h)antomfestu” u Vranju

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
P(h)antomfest
8. Međunarodni festival pantomime održaće se 9. decembra u Vranju; Ilistracija: P(h)antomfest

Predstava pantomime Plejade Trajčeta Gjorgieva otvoriće 8. Međunarodni festival pantomime “P(h)antomfest” 9. decembra od 19:10 sati na sceni Pozorišta “Bora Stanković”. Nakon nje, od 20 sati biće izvedena srpska premijera predstave Skoplje 63, takođe u režiji Trajčeta Gjorgieva. Ovogodišnji festival poseban je i po tome što se vraća u zgradu teatra, gde je održan prvi put 2012. godine i, kao i tada, festival će trajati jedan dan.

Predstava Plejade jedna je u nizu predstava nastalih u produkciji festivala prethodnih 7 godina: Prva suza, po motivima priče Bore Stankovića, Hamlet, Ljubav, Omnibus plus, Igra, Zamišljeni svet i Odluke. Odabrano je pet etida iz opusa Marsela Marsoa, jednog od najuticajnijih ličnosti u razvoju pantomime u svetu, koji je stvorio preko 300 kratkih etida, 50 minijatura do četrdeset minuta i 18 mimodrama. Samo posle prvog njegovog gostovanja u Americi, stvoreno je više od 400 grupa i pozorišta koja su se bavila pantomimom.

Etide u okviru predstave Plejade: Mali restoran, Ulični svirač, Sud, Kavez i Čovečanstvo, faktički predstavljaju, kaže režiser, njegovu osnovnu pozorišnu filozofiju.

Na sceni će biti izvedene alegorije, filozofske i apstraktne pantomime. Princip je isti u svih pet etida: golo telo, u prostoru gole scene. Jedno siromašno pozorište za bogate glumce. Glumce koji mogu da naprave nevidljivo vidljivim. Naši glumci iz udruženja gluvih su upravo takvi. Oni shvataju, igraju, kreiraju, oni se nose sa svim datim okolnostima kao pravi profesionalci, kao da im je pozorište druga kuća, a pantomima hrana i voda - kaže Gjorgiev.

Pantomima je, dodaje, poezija ćutljivog jezika, a za njeno zapisivanje je potrebno znoja i volje koliko za jedno veliko svetsko takmičenje.

Istovremeno, glumac na sceni mora da bude perfektan, sa koncentracijom i emocijom stvorenim u najkraćem vremenu ili, kao što Antoan Arto kaže, “Glumac je atletičar srca” - dodaje režiser predstave.

Tema predstave Skoplje 63 je život pre i posle zemljotresa koji je pogodio Skoplje 1963. godine i posvećena je žrtvama skopske katastrofe.

Korišćenjem videa, odgovarajuće muzičke podloge i, naravno, pantomime kao sredstva izražavanja glumca Meta Janakievskog, koji pleni harizmatičnošću lika i pokreta, kao svedok događaja skopskog zemljotresa, njegova kreacija emituje toplinu i dirljivost, ali i srdačnost i otvorenost, u spomen jednom vremenu - kažu organizatori.

Organizator "P(h)antomfesta" je Međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih Vranje, a festival su ove godine podržali Ministarstvo kulture i Grad Vranje.

Specifičnost “P(h)antomfesta" je u tome što je festival pokrenut sa idejom da se, kroz pantomimu, u umetnički proces i društvo aktivnije uključe gluve i nagluve osobe i da se izbrišu razlike koje ih drže skrajnutim sa umetničke scene.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: