Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:24, 6. 6. 2023.

| Kultura

Aleksić: "Medijana" ispunila očekivanja festivala "Constantinus", večeras izmena programa

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti

Gostujući u emisiji “15 minuta” Južnih vesti direktor Festivala umetničke muzike Constantinus Igor Aleksić govorio je o organizaciji festivala, održivosti, ali i problemima sa kojima se sureću kulturni radnici u Nišu i Srbiji. Najavio je da će druge večeri festivala, umesto najavljenog gudačkog kvinteta iz Zaječara koji su zbog bolesti sprečeni da dođu, večeras od 19:30 nastupiti ambijentalni duo Blue Sonos u arheološkom nalazištu “Medijana” i predstaviti album rađen za američko tržište.

Od inicijalne ideje da se Festival Constantinus održava u “Medijani” do realizacije prethodilo je 12 festivalskih izdanja, a Igor Aleksić naglašava da je postojao strah da li će “Medijana” ispuniti sve koncertne uslove, međutim, kako je Aleksić rekao u emisiji, akustika je bila skoro pa savršena.

Govoreći o organizaciji festivala u prostorima kakav je arheološki park, postoji problem koncipiranja programa, ali i mogućnost rešavanja bilo kakvih potencijalnih otkazivanja koncerata. Aleksić je u emisiji najavio i da će druge večeri festivala, večeras od 19:30, nastupiti bend koji nije bio predviđen - Blue Sonos duo, koji će publici pružiti drugačiji ambijent u kojem će i “Medijanu” doživeti drugačije.

Prvo veče otvoreno je fantastičnim koncertom naših sugrađana. Vokalni ansambl Konstantin, na festivalu Constantinus u letnjikovcu cara Konstantina. Dali su i više nego što mogu, publika je bila oduševljena i to je bio pravi koncert za otvaranje ovogodišnjeg festivala. Večeras iz zdravstvenih razloga gudački sastav iz Zaječara, pa će umesto njih doći ambijentalni Blue Sonos duo i predstaviće album rađen za američko tržište i jedva čekam da publika čuje to u baš onom prostoru - rekao je Aleksić.

Aleksić je u emisiji “15 minuta” zaključio i da Nišlije imaju želju i potrebu da prisustvuju ovakvim organizacijama i opovrgnuo ustaljenu floskulu da narod ne interesuje kultura, već naglasio da je u pitanju višedecenijsko stavljanje kulture u zapećak lošim produkcijama i potenciranjem određenih potkultura koje publiku ne interesuju.

Celu emisiju možete pogledati u videu na vrhu teksta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ms88

    22:12 // 8. 6. 2023.

    Profesore ima li pilota u dekanatu?

  • Гершвин

    08:19 // 7. 6. 2023.

    Не волим импровизације, јер то овај фестивал не заслужује. Лоши услови девалвирају велики труд учесника.

  • Гага

    20:26 // 6. 6. 2023.

    Браво,ко се сетио...за камерне ансамбле и"a capella"певање несвакидашњи и ретко виђен амбијент амбијент!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: