Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:00, 17. 11. 2018.

| Kultura

Aleksinac na nedelju dana postaje pozorišna prestonica Srbije

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
pozoriste
Na sceni aleksinačkog Centra za kulturu biće odigrano 7 predstava; ilustracija; Flickr/H.T. Yufoto:

Centar za kulturu u Aleksincu ugostiće velika imena pozorišne scene - glumce i reditelje čije predstave se igraju na gotovo svim daskama srpskih pozorišta. Festival prvoizvedenih predstava počinje u četvrtak 22. i traje do srede 28. novembra.

Glavno mesto okupljanja ljubitelja pozorišta i umetnika i ovog novembra biće aleksinački festival, za koji je sala Doma kulture iz godine u godinu sve tesnija. I ove godine je veliko interesovanje, jer je program raznolik i svako može da pronađe komad po svom ukusu.

U takmičarskoj konkurenciji je 6 predstava - Crna kutija, Jami distrikt, Bolivud, U čije ime, Serbio, zemljo roda moga - Sterijin put u Srbe i Utopljena duša, a biće izvedena i predstava Kraljice u čast nagrađenih.

U žiriju će biti Milivoje Mlađenović, Slobodan Savić, Anastas Pop Dimitrov, voditelj razgovora posle predstava je Goran Ibrajter, a neki od gostiju festivala su Milovan Vitezović, Kokan Mladenović, Nebojša Bradić, Zijah Sokolović. Selektor i umetnički direktor festivala je Toma Trifunović - navode organizatori.

Kompleti ulaznica za svih 7 predstava mogu da se kupe za 2.100 dinara za balkon i 2.800 dinara za parter. U prodaji su i pojedinačne karte za Festival prvoizvedenih predstava i koštaju 500 dinara za parter i 400 za balkon. Za informacije i rezervacije karata mogu se kontaktirati brojevi telefona 018/800-160 i 064/893-37-26.

Podsetimo, od ove godine će nagrada za najbolju žensku ulogu koja se dodeljuje na festivalu nositi ime glumice Olge Ivanović, rođene Aleksinčanke, koju publika pamti po ulozi tašte Nikolajević u seriji Pozorište u kući.


Repertoar Festivala prvoizvedenih predstava

Crna kutija Beogradskog dramskog pozorišta i "Beo art"-a otvoriće aleksinački pozorišni festival. Tekst je pisala Ana Đorđević, a predstavu je režirao Andrej Nosov. Glumci koje će publika moći da vidi u ovom komadu su Ivan Zarić, Ljubinka Klarić, Petar Benčina, Nataša Marković, Nemanja Oliverić, Ivana Nikolić i Miloš Timotijević.

Jami distrikt je na repertoaru sutradan, a urađena je po tekstu Milene Bogavac, u režiji Kokana Mladenovića, dok su glumice Isidora Simijonović, Jelena Graovac i Nina Nešković. Produciraju je beogradski Bitef teatar, crnogorski Centar za kulturu Tivat, Asocijacija "Maszk" iz Segedina u Mađarskoj i "Think Tank Studio" Novi Sad.

Bolivud će 24. novembra izvesti glumci Narodnog pozorišta u Beogradu, a uloge tumače Miloš Đorđević, Jelena Đokić, Danijela Ugrenović, Suzana Lukić, Pavle Jerinić i Bojana Đurašković. Tekst i režiju za mjuzikl potpisuje Maja Pelević.

U čije ime niškog Narodnog pozorišta Miroslav Jović, Aleksandar Marinković, Sanja Krstović, Aleksandar Mihailović, Dejan Cicmilović, Danilo Petrović, Jasminka Hodžić, Nataša Stanković i Marko Pavlović igraće u Aleksincu sutradan. Predstavu je režirao Milan Karadžić, a tekst glumac Aleksandar Mihailović.

Serbio, zemljo roda moga - Sterijin put u Srbe, po tekstu Milovana Vitezovića i u režiji Bogdana Jankovića igraće 26. novembra glumci Narodnog pozorišta iz Užica. Publika će moći da vidi umeće glumaca Vahidina Prelića, Dušana Radojičića, Igora Borojevića, Hadži Nemanje Jovanovića, Slobodana Ljubičića, Tanje Jovanović i Branislava Ljubičića.

Utopljena duša Beogradskog dramskog pozorišta je naredna na repertoaru, a izvešće je Sergej Trifunović, Milica Zarić, Igor Damnjanović, Nemanja Stamatović, Ivana Dudić i Lako Nikolić. Za ovu predstavu tekst je pisao Aleksandar Jugović, a režirao je Boban Skerlić.

Pomenute predstave takmičiće se za neku od nagrada na festivalu, a njima u čast glumci Bitef teatra i Narodnog pozorišta iz Sombora izvešće komad Kraljice na zatvaranju festivala 28. novembra. Predstavu je režirao glumac Branislav Trifunović, po tekstu Darka Lukića, a uloge tumače Milica Janevski, Milica Trifunović i Tijana Marković.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pip

    20:14 // 17. 11. 2018.

    Izvanredan festival sa fantasticnim programom, svake godine! A posebno zasluzuje high five jer su predstave Kokana Mladenovica uvek na repertoaru i ima najboljeg selektora!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: