Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:02, 28. 11. 2018.

| Kultura

Aleksinački festival se završio kako je i počeo - otkazivanjem predstave

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
isidora simijonović-jami disktikt
Kako počelo, tako se završilo; FB PIP

Pozorišni festival u Aleksincu završio se dan ranije jer su glumice predstave Kraljice odbile da dođu u gradić na jugu i odigraju predstavu. Žiri je proglasio najbolje, ali je, zbog otkazivanja predstave sa Sergejem Trifunovićem, naveo da je “politički voluntarizam i komesarska osionost” bacila senku i ugrozila budućnost festivala. Ekipa Jami distrikta, nagrađena za režiju i glumu, novčani deo uplatiće u fondaciju Trifunovića, zabranjenog ove godine u Aleksincu.

Neslavan početak, pa neslavan kraj ovogodišnjeg pozorišnog festivala u Aleksincu. Počeo je izbacivanjem predstave sa Sergejem Trifunovićem, a završio se otvorenim bojkotom. Ekipa predstave Kraljice navela je da ne dolazi u Aleksinac, pa je festival zatvoren sinoć.

Nagrade za najbolju predstavu, najbolju režiju, najbolji tekst i najbolju glumicu pripale su ekipi Jami distrikta, koja je i najbolja predstava po oceni publike.

Kokan Mladenović, režiser Jami distrikta, koji se pobunio protiv politikanstva u organizaciji festivala, još jednom je pokazao bunt i solidarnost sa Trifunovićem.

Zahvaljujemo na nagradama. Bitka tek počinje. Nakon što nam bude uplaćen, novčani deo nagrade biće prosleđen fondaciji Podrži život Sergeja Trifunovića... S.F.S.N. - poručio je preko društvenih mreža Mladenović.

Nagradu “Olga Ivanović” za najbolju glumicu festivala ravnopravno su podelile tri glumice Jami distrikta - Isidora Simijonović, Vanja Nenadić i Nini Nešković.

Za najboljeg glumca proglašen je niški glumac Aleksandar Marinković, za ulogu u predstavi U čije ime.


Žiri o zabrani: Malopalanačko udvorištvo i politikantsvo najgore vrste

I pored svega što se dešavalo oko festivala, žiri navodi da je odlučio da odradi svoj posao, jer se - "aleksinački festival brani u Aleksincu, a sloboda se osvaja na sceni, a ne iza kulisa”.

Odluka da se 2 dana uoči festivala, a nakon što je njegov repertoar odavno utvrđen i usvojen, iz selekcije izostavi predstava “Utopljena duša“ Beogradskog dramskog pozorišta, a zbog navodnog sukoba interesa između oca selektora i sina glumca, odraz je, po mišljenju žirija, neznanja, političkog voluntarizma i komesarske osionosti.

Jedna nepromišljena, nedovoljno utemeljena i neprincipijelna odluka, bacila je veliku senku na 7. festival prvoizvedenih predstava u Aleksincu i dovela njegovu budućnost u pitanje. Ničim izazvana, osim malopalanačkim udvorištvom i politikantstvom najgore sorte - saopštava žiri.

Slobodan Savić, Goran Ibrajter i predsednik žirija Milivoje Mlađenović jednoglasno su doneli odluke i potpisali protestne reči.

Podsetimo, organizacija aleksinačkog festivala ove godine pretvorila se u svojevrsni “teatar apsurda”, posle otkazivanja mesecima najavljivane predstave Utopljena duša Beogradskog dramskog pozorišta, u kojoj glumi Sergej Trifunović.

Publika je vraćala karte, umetnici nagrade, javnost je negodovala, a prve festivalske večeri se niko od glumaca BDP nije pojavio na sceni, osim upravnika tog pozorišta Slobodana Ćustića, koji je glumio sam sa niškim amaterskim glumcem.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ouzo

    20:03 // 28. 11. 2018.

    Grujice,okrivi Jeremica,Djilasa,Jankovica...Normalno,u sprezi sa Tacijem,Haradinajem i zapadnim sluzbama.
    Ostavka !

  • Ernest H.

    16:58 // 28. 11. 2018.

    Eh, da je Branislav Nusic ziv.Eto materijala za nastavak "Sumnjivog lica". Samo sto sada umesto sreskog nacelnika Jerotija, imamo opstinskog komesara za nekulturu Grujicu.A Grujica bi mogao da igra i sreskog spijuna Alesku Zunica pod uslovom da ga njegova stranka ne unapredi ,pa ode u prestonicu na neku odgovornu funkciju.Pred njim jesvetla buducnost.

  • Đorđe

    14:37 // 28. 11. 2018.

    Najtragičniji lik ovog ,nazovi,festivala je Slobodan Ćustić koji nije imao hrabrosti da se solidariše sa ljudima sa kojima deli koricu hleba .Već se opredelio za svoje partijske poslodavce. Interesantno,ovaj put diktator je počeoda se ruši u Aleksincu.I to ,iz svoje gluposti,su sa rušenjem su počele njegove udvorice.

    • Trip...

      16:50 // 28. 11. 2018.

      Druže šta tripuješ? Ko koga ruši? Pa to su lokalne sitne duše taj ST igra svuda po Srbiji... O čemu ti pričaš?! On druge stvari treba da pojasni!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: