Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:48, 14. 3. 2016.

| Kultura

Američka pevačica posvetila album Šabanu Bajramoviću

Autor:Jelena CanićIzvor:Južne vesti
eva salvina
Prvi tribjut album Šabanu snimila amerikanka

Deset pesama kralja romske muzike, među kojima su “Djelo, djelo”, “Koj si gola Roma” i “Akaja rat”, čine album američke pevačice Eve Saline koja je nakon više od 20 godina bavljenja balkanskom muzikom napravila tribjut upravo Šabanu Bajramoviću, što je dovodilo i u selo Pavlovac na jugu Srbije. 

U albumu “Lema, Lema” posvećenom preminulom niškom muzičaru, koji je objavljen pre mesec dana, 32-godišnja Eva kombinuje tradiciju sa modernim zvucima i u romski melos “ubacuje” zvuke popa, roka i džez improvizacije. eva4 O balkanskoj muzici počela je da uči kada je imala 8 godina; foto: Deborah Feingold

Eva Salina kaže za "Južne vesti" da je bila svesna da se Šabanov i njen glas mnogo razlikuju, te da je znala da će morati da ih interpretira na svoj način i “prevede” u svoj izraz.

Smatram da je mnogo bolje da to uradim na svoj način, nego da pokušavam da imitiram. Odlučila sam se samo za Šabanove pesme na romskom, delom i zbog toga što one imaju jake poruke, govore o komplikovanim stvarima u životu. Za mene, kao pevača, postoji divna tenzija između muzike i reči - objašnjava Eva.

Napominje da njen tribjut Šabanu jeste nešto drugačije, da se “igrala”, ali da je ipak želela da ispoštuje tradiciju.

Moja ideja je da balkanska muzika, romska i Šabanova muzika dopru do što više ljudi koji možda nikada ne bi došli u kontakt sa njom, i to tako što ću je malo miksovati sa nešto poznatijom muzikom. Ne želim da pomisle kada je čuju da je to neki folklor i etno-projekat, već da samo čuju pesmu - kaže američka pevačica.

Iako se bavi balkanskom muzikom, odlučila je da album posveti baš jednoj osobi.

Znala sam da ne želim da to bude neka kompilacija pesama iz različitih krajeva i tradicija. Počela sam da razmišljam o tribjut albumu, jer verujem da je to moćna stvar, ali ne nekome ko je živ i ne nekome kao što je Esma jer bi bilo previše poređenja - objašnjava ona.

eva salvina Album naišao na dobre reakcije u AmericiKada je shvatila da do sada niko nije snimio album posvećen Šabanu, koji je preminuo 2008. godine, videla je to kao svoju šansu, baš zato što ne pripada toj tradiciji.


Snimanja sa trubačima u selu Pavlovac

Eva je na albumu radila sa brojnim američkim muzičarima - Piterom Stanom, njenim dugogodišnjim saradnikom, bendovima “Slavic Soul Party!”, “Kultur Shock” i “The Klezmatics”.

Počeli smo da snimamo u Americi 2013. godine, ali nismo imali trubače kakvi su u Srbiji. Pokušali smo da imitiramo, ali smo shvatili da to nije to i da nešto nedostaje. U međuvremenu sam se čula sa Ekremom Mamutovićem koji je ponudio da pomogne - priseća se Eva.

eva salvina Eva već godinama izvodi balkansku muziku sa harmonikašem Petrom Stanom; foto: Spencer WorthleyProšle godine Eva je sa producentima i muzičarima došla u Srbiju, a u selu Pavlovac kraj Vranja napravili su, kako kaže, improvizovani studio.

Snimili smo Ekrema Mamutovića, Ćerima Bećirovića, Valsona Mamutovića i još neke muzičare. Bilo je neverovatno i povezalo je ceo projekat u celinu. Svi oni, kao i njihove porodice, i sama atmosfera tokom snimanja mnogo su doprineli celom projektu - objašnjava američka pevačica.

Kaže, bila je u Srbiji četiri puta, ali je tek nedavno čula za niški džez festival “Nišvil” i rado bi nastupila na njemu.


Ljubav prema balkanskoj muzici od detinjstva

Pevačica Eva Salina odrasla je u gradiću Santa Kruz u Kaliforniji i oduvek je, kako kaže, bila zainteresovana za različite kulture.

Nemam nikakve pretke i korene sa Balkana, već je porodica mog oca došla iz Poljske i Ukrajine, i svi su Jevreji, dok porodica moje majke potiče iz Holandije i Irske - kaže Eva.

eva-salvina1 Voli romsku muziku jer je mešavina raznih emocija i daje mogućnost da se improvizujeO muzici je počela da uči sa 8 godina od mlade Amerikanke Rut koja ju je i prvi put upoznala sa balkanskim melosom.

Potom je na radionicama mnogo toga naučila od bugarskih muzičara.

Osnova mog muzičkog obrazovanja jeste tradicionalna bugarska muzika. Kada sam imala 12 godina posetila sam Bugarsku sa svojom učiteljicom i počela sam da učim bugarski jezik. Godinu dana kasnije srela sam Esmu Repdžepovu i tada počinje moje zanimanje za romsku muziku – kaže Eva.

Napominje da joj se kod romske muzike dopalo što nije reč samo o tehnici, već postoji prostor da se izraziš, pokažeš svoje emocije i improvizuješ.

Potpuno sam se zaljubila u tradicionalnu romsku muziku i počela da je slušam aktivno. Tada sam čula za Šabana, Ferosa Mustafova, kao i za mnoge duvačke orkestre. Svakog januara putovala sam u Njujork na veliki festival balkanske muzike i slušala mnoge muzičare – priseća se Eva.

U međuvremenu se preselila u Njujork i počela je da nastupa sa bendom “Slavic Soul Party” i Petrom Stanom koji je u Ameriku došao iz Banata.

Trejler za album posvećen Šabanu

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Срба

    23:23 // 14. 3. 2016.

    "Направила трибјут"???

  • fikus

    22:47 // 14. 3. 2016.

    Lep gest!

  • Jelena Djordjevic

    19:43 // 14. 3. 2016.

    Sjajna priča!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: