Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:55, 17. 8. 2022.

| Kultura

"Američki mit: Merilin Monro", "Jevanđelje na filmu", film o Ljiljani Blagojević- deo programa Filmskih

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Ljiljana Blagojević, prošlogodišnja dobitnica nagarade
Promocija monografije i filma o prošlogodišnjoj dobitnici nagarade "Pavle Vuisić" u ponedeljak, 22. avgusta; foto: JV / Vanja Keser

Pored glavnog programa 57. Filmskih susreta koji će biti održan na Letnjoj pozornici i u bioskopu Cineplexx, Niški kulturni centar je napravio i bogat prateći program. Najava festivala je otvaranje izložbe "Američki mit: Merilin Monro", a ljubitelje filma, između ostalog, očekuju promocija monografije i projekcija dokumentarnog filma o Ljiljani Blagojević, okrugli sto "Deca filmski glumci", radionica "Kako gledati film", ali i premijera dokumentarnog filma "Logor smrti u Karašjoku" koji je sniman u Srbiji i Norveškoj.

Izložba "Američki mit: Merilin Monro" je kao najava Filmskih susreta, a otvaranje je u petak, 19. avgusta od 19 sati u Galeriji NKC-a.

Svečano otvaranje festivala je u subotu, 20. avgusta od 20:30 na Letnjoj pozornici, a prijem će biti od 19 sati u Gradskoj kući nakon čega će glumci i glumice špalirom krenuti ka Tvrđavi.

centar nisa, spomenik i ambasador, foto jv ljubica jocic Filmski centar je u "Ambasadoru"; foto: JV / Ljubica Jocić

U nedelju će u hotelu "Ambasador" od 13 sati biti promocija knjige Vladimira Marjanovića "Jevanđelje na filmu" u izdanju NKC-a, a pola sata kasnije i zanimljiv okrugli sto "Deca filmski glumci".

U 18 sati u bioskopu Cineplexx će biti "Kino region" gde će biti prikazani studentski filmovi “Fender“, „Ševa“ i „Prva uloga“. iz različitih zemalja regiona, HRV, BIH i Srbije

Promocija monografije i projekcija dokumentarnog filma o Ljiljani Blagojević, prošlogodišnjoj dobitnici nagrade „Pavle Vuisić“, ove godine umetničkoj direktorki festivala, zakazani su za ponedeljak od 13 sati u hotelu "Ambasador".

Projekcija dokumentarnog filma o Ljiljani Blagojević biće i istog dana od 18 sati u bioskopu Cineplexx.

Monografiju je pisala Dragana Bošković, a film je režirala Ada Lazić.

Za 19 sati u Oficirskom domu zakazano je otvaranje izložbe „Tragovi jednog vremena – filmski plakat 1970-1979“.

U utorak 23. avgusta od 13 sati u hotelu "Ambasador" biće promovisane knjige Milana Nikodijevića "Zabranjeni bez zabrane" i "Dinko". A dan kasnije, na istom mestu i u isto vreme filmska radionica "Kako gledati film".

Pet decenija od filma „Valter brani Sarajevo“ biće obeleženo promocijom monografije Nenada Jovanovića o reditelju Hajrudinu Šibi Krvavcu u četvrtak, 25. avgusta od 13 sati u hotelu "Ambasador".

Istog dana, od 19 sati u bioskopu Cineplexx biće premijerno prikazan film "Logor smrti u Karašjoku" reditelja Kjetila Palmkvista, producenta Branka Dimovića Dimeskog.

Za vreme Drugog svetskog rata u logorima u Norveškoj poslato je 4.049 logoraša iz tadašnje Jugoslavije. 2.398 se nikada nije vratilo svojim kućama. Najveći broj njih (95 %) bili su Srbi. Najmladji među njima imao je samo 12 godina - piše u opisu.

Film je sniman u Srbiji i Norveškoj.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Žile

    14:23 // 17. 8. 2022.

    Dal ce Sotirovska da izadje na binu da pozdravi gradjane? Dal ce da joj zvizdi cela letnja pozornica kao onomad u hali Čair kad je nestala struja? Ostaje da vidimo... Dodjite ljudi da je pozdravimo onako koliko je uradila loseg za naš grad.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: