Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:12, 17. 6. 2019.

| Kultura

Američki, najstariji i najmlađi srpski hor i sofijski dečaci otvorili “Muzički edikt”

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
muzicki-edikt3-2019-foto-vkeser
Publika u Nišu pružila toplu dobrodošlicu pevačima; foto: V. Keser

Šesti Međunarodni festival horske duhovne muzike “Muzički edikt” svečano je otvoren sinoć u Svetosavskom domu u Nišu nastupima horova iz Niša, Pančeva, Beograda, Sofije i SAD. Festival će trajati do 19. juna, a očekuju se nastupi horova iz Meksika, Belorusije, Rusije, Poljske, Velike Britanije, Grčke, Italije i Bugarske.

Prvo festivalsko veče otvorio je hor domaćin - Niška crkvena pevačka družina Branko pod rukovodstvom dirigenta Sare Cincarević.

muzicki-edikt2-2019-foto-vkeser Nasupili i mladi pevači iz Sofije; foto: V. KeserPotom je na scenu izašao najstariji srpski hor Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo, a zatim najmlađi srpski hor, osnovan 2018. godine, Hor hrama Svetog Save iz Beograda.

Publici se nakon toga predstavio muški horski ansabl Men in Blaque koji dolazi iz Kalifornije, a veče je zatvorio Hor sofijskih dečaka.

Na otvaranju festivala govorili su gradonačelnik Niša Darko Bulatović i vladika niški Arsenije koji je istakao da je čovekova potreba da se Bogu obraća u himnama stara koliko i molitva.

Skladnim ređanjem reči i melodičnim pojanjem i muzikom čovečanstvo je tražilo svoj put ka Gospodu od trena u kome je čovek osetio potrebu da se moli. Hvala gospodnja ispisana perom Davidovim bezbrojno puta opominje Izrailj da pesmama veliča Boga. Pojte gospodu koji živi na Sionu, kazujte narodu dela njegova, reči su samopojca koji opominje i zapoveda pevajte Gospodu a dela njegova obznanjujete - istakao je vladika niški Arsenije.


19 horova i oko 500 pevača

branko-muzicki-edikt-foto-vkeser "Branko" je hor domaćin; foto: V. KeserKako navode organizatori, na “Muzičkom ediktu” ove godine učestvuje 19 horova iz 11 zemalja sa tri kontinenta, pa će ovih dana u Nišu nastupiti oko 500 pevača.

U niškom Sabornom hramu večeras će od 19:30 časova nastupiti hor Dečje-omladinska crkvena pevačka družina Branko iz Niša, hor Pevnica iz Aleksinca, crkveni hor Sv. knez Lazar, koji deluje pri srpskoj crkvenoj opštini u Birmingemu, Muzyka Cerkiew - hor sa katedre za dirigovanje konzervatorijuma “Frederik Šopen“ iz Varšave i Nikodimos Kabarnos, pojac vizantijske duhovne muzike iz Atine.

Treće festivalske večeri, u utorak 18. juna u Svetosavskom domu nastupiće niški crkveni hor Voda živa i hor crkve Sv. Nikole, internacionalni hor Sv. Nikola iz italijanskog grada Rimini, beloruski dečiji hor Svetojelisavetskog manastira, crkveni hor Sv. Prokopije iz Prokuplja i hor mitropolije neapoljske i stavropoljske iz Soluna.

Na svečanom zatvaranju 19. juna, na platou ispred Svetosavskog doma uz vođstvo maestra Bojana Suđića, zajednički će nastupiti oko 200 učesnika - meksički hor Coro Normalista, Moskovski sinodalni hor, simfonijski orkestar i hor RTS-a i domaćini festivala - pevačka družina Branko.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: