Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:00, 9. 11. 2009.

| Kultura

Anđeli pevaju u Nišu

Autor:Izvor:Južne vesti
Harlem gospel choir

U okviru nastupajuće, VIII faze projekta "Umetnost davanja", Niš će ugostiti jedan od najvećih i najpoznatijih američkih horova vrhunskog kvalieta i međunarodne reputacije – Harlem Gospel Choir iz Njujorka.

Posebna vrednost nastupa Harlem Gospel hora se ogleda u promociji internacionalnog mira i razumevanja kao osnovnih postulata na kojima počiva njihovo muzičko angažovanje.

Osim toga, hor će se predstaviti niškoj publici u vreme novogodišnjih i božićnih praznika, što će dodatno obogatiti repertoar Harlem Gospel hora i ostaviti jedinstven i neponovljiv utisak na prave ljubitelje vrhunske muzike.

Celokupan prihod od prodaje ulaznica biće usmeren na podizanje svesti o neophodnosti drugačijeg tretmana energetske efikasnosti u našem gradu, tako što će školama biti kupljene energetski efikasne sijalice nove generacije.

- Na ovaj način "Umetnost davanja" želi da dodatno skrene pažnju šire javnosti na važnost racionalnog korišćenja energije, budući da prekomerna upotreba električne energije postaje sve ozbiljniji ekološki problem - kažu u ovoj organizaciji.

Koncert će biti održan u četvrtak, 3. decembra 2009. godine u Domu Vojske Srbije, sa početkom u 21h.

Ko su "Anđeli"?

Harlem Gospel Choir je 1986. godine osnovao Allan Baily, inspirisan svečanošću u čast Martina Lutera Kinga Jr. održanoj u legendarnom Cotton Club-u u Harlemu.

Hor okuplja najbolje pevače i muzičare iz crkvi njujorškog kvarta Harlem.

Veliki deo aktivnosti Harlem Gospel Choir vezan je za razne humanitarne akcije, zbog čega su dobitnici mnogih nagrada i priznanja.

Svetsku slavu su stekli putem pesme "Angels of Harlem" grupe U2, ovekovečenoj u koncertnom filmu "Rattle and Hum".

Sarađivali su sa mnogim dobro poznatim imenima savremene muzičke scene kao što su B.B. King, Diana Ross, Jimmy Cliff, Dixie Hummingbirds, Harry Belafonte, Jon Hendricks, Lisa Marie Presley i mnogi drugi.

Njihova zanosna muzika, puna prepoznatljivog ritma, strasti i melodije oličena je kroz širom sveta popularne gospel standarde kao što su "O Happy Day", "When the Saints Go Marchin In", "Joshua Fit the Battle of Jerico", ili novije pesme koje postaju savremeni klasici kao što je "I Believe I Can Fly" ili "Celebration".

Gospel kao posebna vrsta duhovne vokalne muzike razvila se na tradiciji crkvenog pevanja u Severnoj Americi, posebno na jugu SAD.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: