Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:10, 23. 9. 2021.

| Kultura

Andrićeva nagrada niškom književniku Dejanu Stojiljkoviću za zbirku "Neonski bluz"

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
dejan stojiljković
Stojiljković kaže da je iznenađen nagradom; foto: D. S.

Niški pisac Dejan Stojiljković dobitnik je Andrićeve nagrade za 2020. godinu za zbirku pripovedaka Neonski bluz. Stojiljković kaže da mu je nagrada veoma značajna i da pokazuje da se neke stvari u percepciji književnosti menjaju.

Kako navode iz Zadužbine Ive Andrića, odluku je na jučerašnjoj sednici doneo tročlani žiri, koji su činili Aleksandar Jovanović, Marko Nedić i Petar Pijanović.

Spajajući iskonsku žudnju za pripovedanjem sa novim osećanjem istorije i modernim kulturnim senzibilitetom, Dejan Stojiljković je u zbirci "Neonski bluz" ostvario niz upečatljivih pripovednih situacija kroz koje se njegovi junaci neprestano kreću između arhetipskog i predačkog nasleđa, sa jedne strane, i naloga savremenog trenutka, sa druge strane - saopšteno je iz Zadužbine.

Stojiljković kaže da je iznenađen i da bi ova nagrada mogla biti pokazatelj da kritika počinje da razume granične vidove umetnosti.

Moram priznati da sam iznenađen, jer se kritika onoga što pišem obično dosta svodi na to da je to suviše moderno. Očigledno da je ova nagrada dokaz da se neke stvari u percepciji književnosti danas menjaju i da kritika i teorija počinju da razumeju te neke granične vidove umetnosti - navodi Stojiljković.

Dodaje da je čast biti dobitnik nagrade sa imenom Ive Andrića i da mu je naročito drago što je to nagrada za priču koja je, prema njegovim rečima, pomalo zapostavljena kao forma.

Dobio sam i nagradu koja nosi ime Miloša Crnjanskog pre desetak godina, sad imam i nagradu sa imenom Ive Andrića i to je velika čast, naročito kada se vidi spisak ljudi koji su je dobili. Prvi je dobio Dragoslav Mihailović za Petrijin venac, a dobili su nagradu i Pavić, Kiš i drugi velikani. Naročito mi je drago što je to nagrada za priču jer je priča malo zapostavljena, dominira roman, a priča je vrlo bitna forma - kaže Stojiljković.

Neonski bluz je nastavak prethodne zbirke Kišni psi, a u knjižarama je od decembra prošle godine. Reč je o kolekciji od deset priča različitih žanrova, od istorijske fikcije do horora.

Nagrada za najbolju pripovetku, ciklus, odnosno zbirku pripovedaka na srpskom jeziku ustanovljena je 1976. godine, po testamentarnoj volji Ive Andrića, navedeno je na sajtu Zadužbine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • kulturna

    18:08 // 23. 9. 2021.

    Sve čestitke.Ponos grada Niša i ljubiteljima Vašeg stvaralaštva.Zasluženo.

  • Veljko

    13:16 // 23. 9. 2021.

    Bravo Deki! Činiš Nišlije ponosnim. :)

    • Torpedo

      18:53 // 23. 9. 2021.

      Pridruzujem se cestitkama, a molim te ,da od 150 preostalih nislija, nabrojis 10!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: