Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:06, 20. 7. 2018.

| Kultura

Animirani filmovi iz celog sveta sledeće nedelje prikazuju se u Nišu

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Oficirski dom
Ako ne bude kiše projekcije će biti organizovane ispred Oficirskog doma; foto: arhiva JV

Oko 60 filmova koje su radili profesionalci, ali i studenti ili amateri u animaciji, biće prikazano u Oficirskom domu od 23. do 27. jula u okviru šestog Međunarodnog festivala animiranog filma "Konstantinov zlatnik". Istovremeno se održava i Kolonija animiranog filma za decu i mlade, a zainteresovani mogu da pohađaju radionice animacije koje će držati prestižni predavači iz ove oblasti.

Projekcije filmova, prema najavama organizatora, počinju od 21 sat u Oficirskom, a radionice u okviru Kolonije održavaće se prepodne u Dečijoj biblioteci, dok će u utorak 24. jula od 19 sati biti održana i otvorena radionica animacije u Oficirskom domu. Program animirani film Radionice u okviru Kolonije se održavaju i u Dečijoj biblioteci; Program; Foto: JV

Oni koji žele da nauče o tehnikama animacije imaće prilike da pohađaju otvorenu radionicu i u četvrtak 26. jula u isto vreme i na istom mestu.

Projekcije filmova će, ukoliko bude lepo vreme, biti organizovane i ispred Oficirskog, na otvorenom.

Inače, svečano otvaranje Međunarodne kolonije kao i festivala "Konstantinov zlatnik" zakazano je za ponedeljak 23. jul od 20:30. Tada će ljubitelji animacije moći da pogledaju i filmove koji su prošle godine bili pobednici niškog festivala.

Poslednjeg dana festivala, u petak 27. jula, program u Oficirskom počinje od 20:30, kada će osim projekcija filmova, učesnicima kolonije biti dodeljene diplome. Od 21:30 se proglašavaju pobednici festivala i dodeljuju nagrade.


Za učešće na niškom festivalu prijavilo se više od 500 filmova iz celog sveta

Pres Pantelej animirani film festival Organizatori su Studio crtanog filma 98, Udruženje Anima Niš, a pomažu ih Opština Pantelej, Grad i Ministarstvo kulture; Foto: JV/V. MilićNajviše filmova je na konkurs festivala stiglo iz Evrope - 371, a organizatori kažu da ih je bilo i iz Azije, Severne i Južne Amerike, dok je nekoliko njih stiglo i iz Afrike i Australije.

Selekciona komisija, u kojoj su Dejan Dabić i Slobodan Milošević iz Studija crtanog filma 98 i animator Zoran Stefanović, odabrala je 83 filma, ukupnog trajanja oko 8,5 sati, a šezdesetak će biti prikazano u Oficirskom domu.

Oni su istovremeno i organizatori Festivala i Kolonije, a Opština Pantelej im je dugogodišnji partner, te je i ove godine iz budžeta dala 300.000 dinara za organizovanje manifestacije.

S obziorm da smo 2013. bili novi igrači na polju organizovanja festivala bilo je i manje pristiglih filmova koji su bili i slabijeg kvaliteta. Danas, posle pet organizovanih festivala mogu da kažem da je prilično visok kvalitet produkcije, tako da neki gledaoci koji prate filmove na festivalu ne mogu da utvrde da li su autori filmova profesionalci ili mladi na studijama. Po meni je domaća produkcija sve bolja i kvalitetnija i brojnija - kaže Milošević.

S Kolonijom animiranog filma, na kojoj ove godine ima učesnika iz Rusije, Bugarske, Republike Srpske i Srbije, počeli su 2007. godine, a pet godina kasnije, kada je Niš obeležavao 1.700 godina Milanskog edikta, počeli su i sa Festivalom.

Festival je bio zamišljen da bude na kraju tadašnje kolonije, sadržaj je bio posvećen liku i delu Cara Konstantina. Od 2014. smo videli da ima potencijal, počeli su da stižu filmovi iz celog sveta tako da smo sada došli do zavidne brojke od preko 500 filmova. Već važni svetski animatori nam šalju filmove, jako je ozbiljna manifestacija, a nemamo potencijala da ih sve pozovemo u goste, ali neke pozovemo i iskoristimo za Koloniju - kaže Dabić.

Inače, ove godine su predavači na Koloniji slovački ilustrator Miroslav Regitko, članovi Mađarskog animatorskog studija Kerek Meze - Monika Vaš i Laslo Tavasi, profesorka animacije iz Beograda Marina Kecman, doktorand animacije iz Švajcarske Lea Vidaković. Specijalni gosti, dodaju, biće profesorke animacije iz Bugarske Maja Dimitrova i Radostina Nejkova. Oni će učiti mlade raznim tehnikama animacije.

Predavači će raditi sa decom na animacijskim tehnikama, jer Studio crtanog filma je uglavnom poznat po klasičnoj animaciji, crtanoj A2 animaciji, a mi vrlo često dobijamo od predavača i neka znanja koja ne bismo imali da oni nisu došli. Jedne godine je karakterističan primer bio sa korejansko-američkim animatorom Džim Džuom koji nas je naučio tehnici zelenog platna u okviru sinema sporta. Ideja nam je da ove godine malo više ljudi učestvuje na tim otvorenim radionicama i da privučemo i one animatore i onu decu koja možda ranije nisu obraćala pažnju na ovu manifestaciju - objašnjava Dabić.

Ovogodišnja glavna tema Kolonije je film o Svetom Petru Sarajevskom "Zabranjena Ćirilica", dok će sporedne teme biti iz dečije literature.

Otvorenim radionicama u Oficirsko domu mogu da prisustvuju svi zainteresovani mladi od 10 do 18 godina, dok bi oni koji žele da učestvuju i u prepodnevnim radionicama, a iz Niša su, trebalo da se prijave na mejl [email protected].

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Petra Jocic

    16:21 // 21. 7. 2018.

    Mail za prijavu na prepodnevne radionice za animaciju nije odgovarajuci, pokusala sam vise puta da se prijavim.

    • Slobodan Milošević

      23:15 // 21. 7. 2018.

      Poštovana Petra, Vaš mejl sa prijavom za učešće na radionici animacije nam je stigao u 19:58, Verovatno je problem bio kod provajdera (pošta), pa se takva situacija desila. Svakako, stavljeni ste na listu učesnika.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: