Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:08, 12. 8. 2017.

| Kultura

“Apokalipso” večeras na "Nišvilu" sa Darkom Rundekom

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Sviraće pesme sa albuma koje je snimio pre 20 godina
Sviraće pesme sa albuma koje je snimio pre 20 godina; foto: JV/J. A.

Veliki umetnik Darko Rundek, koji se rado vraća u Niš i večeras mu neće biti prvi put da nastupa na “Nišvilu”, sviraće i pevati sa orkestrom “Apocalypso Now” i zatvoriće treće džez veče u Tvrđavi. Nastupa i Tom Harel, jedan od najinventivnijih džez kompozitora, kao i francuski kvartet “Festen” koji kombinuje džez i rok.

Rundekov prvi samostalni album “Apokalipso”, koji je objavio pre 20 godina, publika će večeras moći da čuje “u novom ruhu”, a on se nada da će to publici u Nišu biti zanimljivo.

Ovo što radimo ovim projektom nije okrenuto prošlosti, više sadašnjosti, zato se i zove “Apocalypso now”. Kao i svaki autor kad nešto izdaš posle vidiš koliko si to mogao bolje napravit. Videćete kako te pesme zvuče interpretirane danas - kaže Rundek.

Muzičar čije se kompozicije teško mogu svrstati u jedan žanr, jer se u njegovim melodijama kombinuju pop i rok, šansone, etno motivi, pa i džez, ističe da se uvek rado vraća niškoj publici.

Super je što u Nišu postoji džez festival koji očito prelazi i granice džeza. Ova Tvrđava je odlično mesto za to. Drago mi je što ovako nešto postoji i raste. Sa “Cargo” orkestrom smo pre jedno 10 godina imali koncert ovde koji pamtimo i često ga spominjemo - naveo je Rundek.

Osim Rundeka, čije će pesme publika sa njim večeras sigurno pevati horski, na "Nišvilu" nastupa i američki trubač, fligelhornista, kompozitor i aranžer Tom Harel iz SAD. Tokom karijere duže od pola veka, snimio je 32 albuma i održao hiljade koncerata, a na niškom džez festivalu nastupiće sa svojim sastavom "Tom Harell TRIP".

Francuski kvartet "Festen" je prepoznatljiv po džez-rok zvuku, a uz to kombinuju i alternativnu muziku devedesetih. Sviraju autorsku muziku, u koju pokušavaju da unesu "atmosferu koju pronalaze u filmskoj produkciji danskog reditelja Tomasa Vinterberga".

Publici u Nišu predstaviće se i "Big bend Gverilaz" iz Slovenije, 18 muzičara, koji poslednjih godina izvode muziku Frenka Zape. Treće festivalsko veče otvara nemački "Frederik Koster kvartet", a nakon njih svira australijski "Visions of a nomad".

Podsetimo, drugo veče "Nišvil" džez festivala proteklo je u znaku rege i fank zvuka, a publika se odlično zabavila uz "Afričkog Boba Marlija" i mladu basistkinju Nik Vest.


Satnica večerašnjih nastupa

Subota - 12. avgust

19:30 - 20:15 "Frederik Koster Kvartet" (Nemačka)

20:20 - 21:10 "Visons of a nomad" - Michael Cuming project (Australija)

21:15 - 22:15 Tom Harel (Sjedinjene Američke Države)

22:20 - 23:10 "Festen džez kvartet" (Francuska)

23:15 - 00:05 "Big Band Gwerilazz" (Slovenija)

00:10 - 01:30 Darko Rundek i "Apocalypso Now" (Hrvatska/Francuska)

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Овца за шишање

    16:22 // 12. 8. 2017.

    Дарко, легенда!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: