Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:16, 28. 3. 2017.

| Kultura

Arhitekta iz Pirota prvi dobitnik priznanja koje nosi ime uglednog niškog arhitekte

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Priznanje dobio Mirko Stanimirović; foto: Zavod za zaštitu spomenika Niš
Priznanje dobio Mirko Stanimirović; foto: Zavod za zaštitu spomenika Niš

U okviru manifestacije “Dani nasleđa u Nišu”, asistentu Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu Mirku Stanimiroviću, uručena je nagrada koja nosi ime čuvenog niškog arhitekte i konzervatora Aleksandra Radovića. Cilj priznanja je da se podstiče, razvija i afirmiše oblast zaštite nepokretnih kulturnih dobara.

U ime komisije koja je dodelila priznanje govorio je profesor Slaviša Perić koji je kazao da se iz priloženih Stanimirovićevih radova vidi da je reč o “mladoj, ambicioznoj i svestranoj osobi”.

On zaslužuje da ponese priznanje koje nosi ime jednog od najplodonosnijih konzervatora i arhitekata Srbije svih vremena, Aleksandra Radovića - dodaje Perić.

Na svečanosti koja je upriličena u okviru manifestacije “Dani nasleđa u Nišu”, arhitekti iz Pirota priznanje je uručila ćerka čuvenog niškog arhitekte Ljiljana Dir.

Dobitnik priznanja Mirko Stanimirović je diplomirani inženjer arhitekture, asistent na katedri Zgrade za stanovanje na niškom GAF-u.

Završio je Academie des Beaux-Arts Sainte Radegonde (2010) u Turu (Francuska) u klasi prof. Jovana Zeca. Doktorant je na GAF-u u Nišu, smer Arhitektura, a tema njegove doktorske disertacije je Arhitektura srpskog pravoslavnog hrama – uticaji i razvoj u prvim decenijama 21. veka - piše u biografiji. Dobitnik nagrade i direktorka Elena Vasić Petrović; foto: Zavod za zaštitu spomenika Niš Dobitnik nagrade i direktorka Elena Vasić Petrović; foto: Zavod za zaštitu spomenika Niš

U dosadašnjoj karijeri imao je 10 samostalnih i više od 60 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, čije su teme bile slikarstvo, dizajn, primenjena umetnost i arhitektura. Značajnija iskustva u struci stekao je kao saradnik u Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije.

Član je Centra za Crkvene studije (2009), Društva arhitekata Niša (2009), Foto kluba "Fokus" (2011), Srpsko-ruskog prijateljstva "Naisus" (2011), Nove art scene (2014), Međunarodnog centra za pravoslavne studije (2014) i Centra za vizantijsko-slovenske studije Univerziteta u Nišu (2015).

Priznanje koje nosi ime arhitekte Aleksandra Radovića ustanovljeno je sa ciljem da se podstiče, razvija i afirmiše oblast zaštite nepokretnih kulturnih dobara i arhitektonsko stvaralaštvo mladih stručnjaka.

Idejni tvorac Fondacije koja dodeljuje ovo priznanje je direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu Elena Vasić Petrović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Svevladovic

    23:00 // 28. 3. 2017.

    Izgleda da Nis ipak najmanje pripada Nislijama...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: