Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:55, 21. 4. 2024.

| Kultura

Austrijski filmovi sledeće nedelje u Nišu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Nula kalorija film kadar
Od 26. do 28. aprila; Kadar iz filma "Nula kalorija"

Šest ostvarenja savremene austrijske kinematografije svi zainteresovani moći će da pogledaju u bioskopu Cineplexx u Nišu, u sklopu Austrijskog filmskog festivala, koji će trajati od 26. do 28. aprila. Sva tri festivalska dana projekcije će počinjati u 17:30 i u 19:30.

Moto je “Imagine: Film”, a selektor ovogodišnjeg Festivala, koji se realizuje u saradnji sa Niškim kulturnim centrom, jeste reditelj, scenarista i filmski kritičar Saša Radojević.

Festival otvara ostvarenje Rikerl, koje prati idealistu koji sastavlja kraj s krajem kao ulični muzičar u Beču. Sanja da svojim pesmama napravi veliki iskorak, ali se uvek sam sebi ispreči na tom putu. Istovremeno, pokušava da svom sinu bude dobar otac. Reditelj je Adrijana Gojginger.

Film Nula kalorija Džesike Hauzner predstavlja priču o gospođici Novak, koja predaje predmet “svesna ishrana” u elitnoj školi, gde su đaci začarani njenom harizmom. Međutim, ona ih postepeno uvlači u opasan i apsurdan kult iz kojeg ne mogu da pobegnu. Taj film biće prikazan prve večeri od 19:30.

Drugog dana Festivala u 17:30 počeće projekcija filma Europa o mladoj i ambizioznoj menadžerki koja radi za multinacionalnu korporaciju Europa na Balkanu i naizgled promoviše filantropiju i investicije u nerazvijenim regionima. Rediteljka je Sudabe Mortezai.

Njeno putovanje je vodi u udaljenu dolinu u Albaniji, gde pokušava da otkupi zemlju od nekoliko preostalih meštana zbog prvobitno nejasnog plana. Ona dolazi u sukob sa Džetnorom, tvrdoglavim i duboko duhovnim farmerom i pčelarom koji odbija da se odrekne zemlje svojih predaka - navode organizatori.

Od 19:30 te večeri publika će moći da pogleda horor Pitera Hengla Porodična večera, koji prati tinejdžerku Simi. ona stiže u seosku vikendicu kod svoje ujne, čuvene nutricionistkinje, gde nije baš srdačno dočekana jer ima višak kilograma.

Junak filma Rimini, zakazanog za poslednji dan Festivala od 17:30, nekadašnja je uspešna pop zvezda. On juri za izbledelom slavom u snegom prekrivenom Riminiju, zarobljen između pijanstava i koncerata za autobuse pune turista. Reditelj je Urlih Sidl.

Program 28. aprila od 19:30 zatvara ostvarenje Ulriha Zajdla pod nazivom Sparta, koje prati Evaldu. On se doselio u Rumuniju u svojim četrdesetim godinama da nađe novi početak. Sa dečacima iz sela pretvara školu u tvrđavu, gde deca uživaju u bezbrižnom životu. Međutim, ubrzo se budi nepoverenje meštana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: