Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:15, 15. 7. 2022.

| Kultura

Autohipnoza i oživeti prošlost: Đorđu Despiću uručena nagrada "Branko Miljković"

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
nagrada
Dobitnik nagrade Đorđe Despić; foto: T. T.

"Diši, diši ravnomerno, misli su nepotrebne, oslobodi ih se, utoni u opuštenost dvostruke dublje" - jedan je od stihova iz zbirke pesama Autohipnoza, a za koju je Đorđe Despić dobio 51. nagradu "Branko Miljković". Pesnik kaže da sam naslov njegove knjige sugeriše opsesivnu potrebu junaka da oživi nekada vedre, ali nekada i bolne događaje iz prošlosti i da ponovo prigrli drage osobe iz detinjstva.

Jednoglasno je pre četiri meseca žiri odlučio da od 120 prijava priznanje pripadne Despiću, a sada mu je u Gradskoj kući i uručena nagrada. nagrada 51. nagrada "Branko Miljković"; foto: T. T.

Predsednica žirija Jelena Mladenović je istakla da u nagrađenoj zbirci autor uspešno pronalazi oblikotvorni postupak u simulaciji autohipnoze kako bi izvršio udvajanje pesničkog subjekta i istovremeno gradi formalni okvir za preispitivanje sopstvene prošlosti.

Motivisana terapeutskim postupkom lečenja sebe kao drugog, upravljanja svesnim mentalnim procesima kako bi se došlo do onih podsvesnih i unutar mreže sećanja duboko skrivenih detalja, zbirka "Autohipnoza" Đorđa Despića oblikovana je kao koherentna celina u kojoj se otkriva autor zrele pesničke imaginacije i poetičke intencije - rekla je Mladenovićeva.

nagrada Despić je nagrađen za zbirku "Autohipnoza"; foto: T. T. Despić je govorio o Miljkovićevoj rečenici da pesma započinje sećanjem, a da se završava zaboravom i istakao da je na njega delovala kao otkrovenje, jer je shvatio da je ona nedvosmisleno ponuđena i u njegovim pesmama.

"Autohipnoza" i svojim naslovom sugeriše tu opsesivnu potrebu mog junaka da oživi nekada vedre, ali nekada i bolne događaje iz prošlosti, da ponovo prigrli drage osobe iz detinjstva, odnosno da se seti šta je sve to imao - naveo je pesnik.

Dela princa poezije povezuje sa svojim i kroz razmišljanja o pesmi i vidovima njene funkcije, kroz odnosa prema pisanju, svetu i samom sebi, prema nekim kompozicionim zakonitiostima njegovih stihova, ali i prostorima inspiracije iz kojih je crpeo pesničku sliku i umetničku emociju.

Nagradu koja se sastoji od povelje, statuete i novčanog iznosa dodeljuje Grad Niš, a pesniku je ovogodišnje priznanje uručila zamenica gradonačelnice Dušica Davidović.

O autoru

Dobitnik nagrade "Branko Miljković" Đorđe Despić (1968, Užice), doktorirao je na Odseku za srpsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde radi kao vanredni profesor. Piše studije, eseje, kritike, poeziju. 

Objavljene stručne knjige: 

Aksiološki izazovi (2000), Spiralni tragovi – kritike i eseji o srpskom pesništvu (2005), Poreklo pesme – potencijal intertekstualnosti u poeziji Miodraga Pavlovića (2008), Preživeti u tekstu – eseji i kritike o prozi (2011), Tumač i pesma - esejistika Miodraga Pavlovića (2021). 

Objavljene pesničke zbirke: 

Pesme i drugi ožiljci (2018; Nagrada "Miloš Crnjanski") 
Autohipnoza (2021)

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: