Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:17, 8. 10. 2018.

| Kultura

Auto-lakirer predložen za člana Upravnog odbora niške Biblioteke

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
narodna biblioteka
UO dobija pojačanje; Foto: JV

Saobraćajni tehničar po obrazovanju, auto-lakirer i firmopisac Dragan Mirković, kako mu piše u biografiji, predložen je za novog člana Upravnog odbora Narodne biblioteke Stevan Sremac u Nišu. Mirković je predlog Odborničke grupe Pokret socijalista - Ujedinjena seljačka stranka, vladajuća koalicija ga je podržala na Odboru za imenovanja, a opozicija tvrdi da se ovim degradira niška kultura. Za UO Muzeja predložen je sanitarni inženjer Nemanja Nikolić, takođe ispred PS-USS.

Mirković je u biografiji, podeljenoj odbornicima, naveo da radi u Niš ekspresu 18 godina, da mu je trenutno radno mesto auto-lakirer i firmopisac, da ima licencu za “vršenje specijalističkih poslova službenika obezbeđenja”, a da je po obrazovanju saobraćajno-pogonski tehničar i mehaničar za duvanske mašine.

Dok je šef Odborničke grupe PS-USS Dobrivoje Ljujić kandidaturu Nikolića i branio, Mirkovićeve se nije direktno dotakao.

Jedna vrsta kontrole nad upravljanjem ne mora da znači da oni treba da budu veći poznavaoci istorije ili veći poznavaoci arheologije kako bi mogli da kompetentno učestvuju u radu odbora. Tvrdim da je Nemanja Nikolić jedan od vrlo ozbiljnih mladih ljudi. Drugi kandidat mi nije poznat - rekao je Ljujić.

Iako su na Odboru za imenovanja podigli ruku za Mirkovića, predsednik Odbora Ivan Jovanović iz SNS i odbornik SPS Slavoljub Vlajković nisu preterano komentarisali izbor Mirkovića, prebacujući odgovornost na koalicionog partnera.

Onaj ko ga je predložio treba da da obrazloženje i mišljenje. Moje lično mišljenje je da ne mora da znači ako čovek nema stručnu spremu za neku instituciju da nema veze i sa kulturom i sa muzikom. Ne smatram da školska sprema treba da bude odlučujući faktor za neku instituciju - rekao je Vlajković.

Ipak, Vlajković nije ulazio u ocenu Mirkovića jer je materijal, kako kaže, dobio minut pre sednice.

Radmila Popović iz Niške inicijative protestovala je što se saobraćajni tehničar i strukovni sanitarni inženjer biraju u ustanove kulture.

Kultura nam se u Nišu dovodi na najniži nivo. Ono što je alarmantno, da ljudi koji se bave kulturom u Nišu se ni na koji način ne kvalifikuju svojim znanjem i svojim dosadašnjim edukacijama, već samo stranačkim angažovanjem i stranačkom pripadnošću - kaže Popović.

Odbornica je podsetila i na prošlogodišnje sporne izbore u savete kulturnih manifestacija, gde su takođe predlagani živopisni kandidati.

Da bi predloženi kandidati i zauzeli svoja mesta u upravnim odborima neophodno je da to odobre i odbornici niške Skupštine, a priliku za to će imati već sutra, kada je planirano održavanje čak dve sednice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zika Jankovic

    12:06 // 9. 10. 2018.

    Ovaj pripada stranci Milije Miletica, koji nas "uspesno" predstavlja u parlamentu. Ja vece uvrede za nas narod nisam video. Samo nastavite tako...

    • Toma Tošić

      23:54 // 9. 10. 2018.

      Ne, obojica pripadaju Vulinovoj i Rakinoj stranci.

  • Jasmina

    08:33 // 9. 10. 2018.

    Kad može drvar i bolničar zadužen za pranje guski, da budu gradski većnici, što ne bi i ovaj !?

  • Boban

    08:11 // 9. 10. 2018.

    Ne znam čemu tolika hajka i prozivka u vezi imenovanja, za informaciju upravni odbori u ustanovama kulture u Nišu su funkcije koje se neplaćaju, bez nadoknade. U velikim firmama se plaća ta funkcija i bolje prozivajte članove tih Upravnih odbora a ne ljude iz institucija kulture. Uostalom, direktor je odgovoran za rad i rezultate, ne Upravni odbor.

    • coa

      10:05 // 9. 10. 2018.

      Pa nije sve u parama!!!...ili mozda jeste!?

    • Зоран Васиљевић

      11:35 // 9. 10. 2018.

      Не разумем логику да, ако се функције не плаћају, онда није битно ко долази на њих. Фалш логика. Имајући у виду важеће прописе, нетачна је тврдња да Управни одбор није одговоран за рад и резултате, већ само директор. А то што у нишкој библиотеци Управни одбор има улогу фикуса је проблем који постоји у великом броју нишких и српских установа.

    • Ada

      12:55 // 13. 10. 2018.

      Direktor ne moze da sprovede ni jedan program bez odluke Upravnog odbora! Dakle, nije pitanje novca, vec strucnih kvalifikacija. Vrlo pogresno opste mesto je da o kulturi moze svako da odlucuje. I nije najveci problem ni u tome ko prihvati mesto koje mu ne pripada, najgori je onaj ko ga je predlozio. Lose procene = katastrofalni rezultati. Samo sto ce se to videti tek za 10-15ak godina...Kasno!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: