Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:55, 6. 4. 2021.

| Kultura

Autostoperski vodič jednog Nišlije - Arčijevih 50 godina sa palcem nagore

Autor:M. M. K.Izvor:Južne vesti
arči
foto: Dušan Ivanović

Neobična isustva, avanture sa koncerata i festivala koje je doživeo u prošlih 50 godina koliko stopira, Nišlija Dragan Aranđelović Arči pretočio je u knjigu "Kako sam autostopom stigao do Ginisa". Roman još nije objavljen, a da bi ugledao svetlost dana "Deli prostor" je pokrenuo crowdfunding kampanju kojom bi prikupili novac za štampanje i objavljivanje knjige.

Vlasnik nekadašnje čuvene muzičke prodavnice Happy house Dragan Aranđelović Arči obišao je Evropu autostopom, a njegova avantura započela je davne 1971. godine, kada je imao nepunih 18 godina.

Za razliku od danas, u ono vreme autostopiranje nije bila čudna pojava. Za mene je to bio potpun doživljaj, podigneš prst i kreneš na neki koncert. Za sve ove godine, takoreći nije bilo nijedne neprijatnosti. Samo sloboda i uživanje - kaže Arči.

Hobi je vremenom je postao njegova životna filozofija, koja je danas mnogima nezamisliva. Želi da na jedan drugačiji način novoj generaciji približi entuzijazam koji oseća prema životu, muzici i putovanjima, a u knjizi je sve to ispričao kroz prizmu rok kritike. Roman je spoj putopisa i memoara ispričanih kroz 18 priča.

Epidemija korona virusa poremetila je Arčijeve planove za poslednje putovanje. Čuva kartu za koncert koji je grupa Pearl Jam trebalo da održi u Budimpešti i nada se da će uskoro opet “podignuti prst”.

Putovanja su na čekanju zbog zbog pandemije. Iako sam na ovaj način stigao čak do Finske, vrednost ne merim kilometrima, već novim prijateljstvima, uzbuđenjem i nezaboravnim uspomenama - kaže Arči.


Deli: Podržimo izdavanje knjige čuvenog niškog rokera i autostopera

Iz Deli prostora pozivaju građane da kroz donacije pomognu objavljivanje knjige. U zavisnosti izdvojene sume, donatori mogu dobiti knjigu, majicu, večeru sa autorom, ali i putovanje sa promo timom ili postati generalni sponzori multimedijalnog izdanja. Potrebno je da se sakupi 360 000 dinara, a kampanja traje do 5. maja na sajtu www.donacije.rs.

Da podsetimo, i sam autor učestvovao je u sličnim akcijama. Prodavao je ulaznice za koncerte, set liste, majice, postere, kataloge i ostale predmete koje je decenijama prikupljao. Prikupljeni novac donirao deci bez roditeljskog staranja, za koje je koje Džedajski pokret organizovao kamp na Vlasini.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • aaa

    22:50 // 6. 4. 2021.

    Bože, kakvi komentari, sramota me...
    Iskreno, i meni bilo gorko u stomaku kada je stao ispred LDPa, ali reč je o vrlo zanimljivoj ličnosti. O nekome o kome će ljudi pričati kada ga jednom više ne bude.
    Na vas kojima JV nesretno dozvoljava da anonimno ovde ljagate ljude, ni slovo ma ni misao niko neće potrošiti.

    • bbbb

      13:23 // 7. 4. 2021.

      @aaa : Bolje je da "pričamo" o njemu dok je živ !!! A i mi dok smo živi ! Barem još 30-40.godina !
      Kome je Ara "zanimljiv" - OK!
      Kome nije "zanimljiv" - zar i to nije OK?

    • Joe

      14:08 // 7. 4. 2021.

      Vodi ga kući i plati mu pa nek ti priča priče.

    • Branislava Milovanovic

      14:44 // 18. 4. 2021.

      Hvala za malo ljudskosti i razuma u moru negativnih komentara i mrznje koja gotovo sece ovaj prostor! Za mene bi bilo prihvatljivo da svako ko misli da mu se ne moze nista spocitati u zivotu i ne bi mogli da ga svi provucemo kroz toplog zeca, neka se prvi baci kamenom na pisca ove knjige, ali sa punim imenom i prezimenom!

  • Šejn

    22:40 // 6. 4. 2021.

    Štampanje knjige od verovatno stotinak stranica, u tiražu od recimo 1000 primeraka, košta 3 000 evra???!!! Neće biti.

    • Smuk

      13:12 // 7. 4. 2021.

      @Šejn : A kalo, rastur i lom ? Pa, "viša sila" , "vanredni rashodi"... eeeee...

  • Sasa Jovanovic

    20:56 // 6. 4. 2021.

    Tako je,15 godina je jahao ovaj sistem iz neke od kancelarija opštine Medijana,i čmavao u istoj svojim bezvrednim radom, dok nije došla penzija..
    .sad još trazi i lovu iz priloga.......

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: