Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:45, 8. 8. 2022.

| Kultura

"Balkan Bordello" na "Nišvilu" - predstava koja je ujedinila Beograd, Prištinu i Njujork

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
pred
Predstava "Balkan Bordello" biće izvedena večeras od 20:30; foto: T. T.

"Epska priča za doba ludila u kojem trenutno živimo" - opis je predstave "Balkan Bordello" koju će večeras na amfiteatru na Nišavi izvesti glumci Ateljea 212 i teatra La MaMa. Komad je nastao pre šest godina, a glavnu ulogu tumači i Svetozar Cvetković koji kaže da je ova saga spojila umetnike iz Beograda, Prištine i Njujorka i postala prepoznatljiva na svetskom nivou.

Po narudžbini Narodnog pozorišta u Podgorici Jeton Neziraj je još 2016. godine napisao ovu sagu o balkanskoj porodici zasnovanoj na Eshilovoj trilogiji Oresteja, a prošle godine je došlo do saradnje na relaciji Priština, Beograd i Njujork. predd Svetozar Cvetković i Ema Andrea; foto: T. T.

"La MaMa" je već imala tu neku vezu sa antičkim dramama i drame koje su vezane za antičke mitove. Imali smo i sreće i našli smo spremnost Ateljea 212 da sarađuje - kaže Neziraj.

Ljubitelji teatra će imati prilike da večeras od 20:30 na amfiteatru pogledaju kako se kao avatar savremenog sveta Agamemnon trijumfalno vraća sa bojnog polja i pretvara neprijateljski grad u pepeo, a među izvođačima će se pojaviti i Ema Andrea koja je od 70-ih godina deo njujorške La MaMe.

Ona je istakla da se taj teatar dosta promenio od kada je preminula njegova osnivačica Elen Stjuart, a koja je sarađivala i sa Mirom Trailović.

Postoji samo jedna velika želja, a to je da se napravi neka komunikacija između Beograda, Prištine i Njujorka, mi smo to uspeli već sada godinu dana. Ono što nam je bitno i šta nas u svemu tome vezuje, to je ta želja da nekako spojimo umetnike iz Beograd i Prištine. Ta jedna stara veza koja je postojala između Ateljea 212, odnosno Mire Trailović i Elen Stjuart, taj prvi dolazak La MaMe na Bitef i stalna saradnja - rekao je Cvetković.

preddd "Balkan Bordello" je inspiracija za sve umetnike - kaže Cvetković; foto: T. T. Ta povezanost je jako dobro spojila i sa onim što Jeton radi u Prištini i sa njegovom, kako kaže, fascinantnom sposobnošću da napravi neverovatan komad koji je inspiracija za sve umetnike.

Sad kad smo dolazili ovde složili smo se da smo napravili nešto što nije samo veza na Balkanu, već nešto što je postala jedna transkontinentalna veza s jedne strane, a i svetska, jer sada u ekipi imamo i Italijane, Francuze, Amerikance, Švajcarce, Albance, ljude sa Kosova i nas dvojica iz Beograda - istakao je Cvetković.

Predstava će biti odigrana na engleskom jeziku sa prevodom na srpski, a uloge tumače i Oni Džonson, Džordž Drens, Judžin d Pudžin, Ivan Mihailović i drugi.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: