Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:40, 9. 8. 2022.

| Kultura

“Balkan bordelo” najbolja predstava “Nišvil džez teatra” po oceni žirija

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Balkan bordelo predstava
Predstava rađena u saradnji "La Mame" sa “Ateljeom 212”, “Kendre Multimedijom” i “My Balkans-om”; foto: Ivan Jovanović

Nagrada za najbolju predstavu ovogodišnjeg Nišvil džez teatra pripala je komadu Balkan bordelo njujorške trupe “La Mama”, rađenom u saradnji sa “Ateljeom 212”, “Kendre Multimedijom” i “My Balkans-om”. Za najbolju muziku nagrađena je predstava Crnila remiks, a za veštu upotrebu muzike žiri je pohvalio i komad Scooootch!.

Nišvil džez teatar Predsednica žirija bila Džoslin Puk; foto: NišvilOsam predstava izvedeno je proteklih dana, a svoja ostvarenja Nišlijama su predstavile trupe iz Francuske, Švajcarske, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država i Srbije.

Bilo je veoma pozitivno iskustvo pratiti program ovogodišnjeg Internacionalnog teatarskog Nišvil džez festivala. Osam izvedenih predstava bilo je raznovrsno i uzbudljivo za videti neke od izuzetno talentovanih umetničkih pojava. Program je sadržao i snažna dela već etabliranih umetnika. Kvalitetu svega viđenog doprinela je i ambijentalna atmosfera festivala - navode iz žirija.

Inače, predsednica žirija bila je kompozitorka i violinistkinja Džoslin Puk, koja je komponovala muziku za čuveni film Širom zatvorenih očiju. Članovi žirija bili su i Nataša Gvozenović i Igor Burić.

Balkan bordelo predstava Gostovali glumci iz više zemalja; foto: Ivan JovanovićOni ističu da predstava Balkan bordelo Jetona Neziraja, u režiji Blerte Neziraj, predstavlja izuzetan rad umetnika, koji su uspeli da ispričaju priču, ali i da uvuku publiku duboko u svet sukoba između roditelja i dece, muškaraca i žena, moćnih i običnih ljudi, Istoka i Zapada.

Bazirana na Eshilovoj trilogiji Orestija, dramaturgija predstave sadrži i savremenost aktuelnog trenutka u istoriji Evrope, pogotovo Balkana, na kojem su skorašnji ratovi ostavili ozbiljne posledice. Svi pozorišni elementi predstave su veoma dobro izbalansirani i predvođeni briljantnim glumačkim kreacijama - kažu iz žirija.

Za najbolju upotrebu muzike nagrađena je predstava Crnila remiks Jordana Simonova, koju izvodi MKC Skoplje.

Ta predstava je vrlo originalna po tome što angažuje elemente rep muzike u jukstapoziciji sa tradicionalnim makedonskim vokalnim stilovima. Puna je prelepih melodija, ritmova i dinamike, koji proizvode svojevrsnu hip-hop operu, izazivajući snažne emocije - obrazlažu iz žirija.

Balkan bordelo predstava Osam predstava izvedeno proteklih dana; foto: Ivan JovanovićOdlučili su i da specijalno spomenu francuski komad Scooootch! Ameli Poirije, zbog, kako objašnjavaju, vešte i razigrane upotrebe muzike i oblikovanja zvuka, koji je na organski način ukomponovan u izvedbu.

Ostale predstave koje je niška publika ovih dana mogla da pogleda su Vartalj, Reflexia, Pesak, Drveće pleše i Obaveza.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    14:35 // 9. 8. 2022.

    Realno ! Inace, juce, pred predstavu, divna i sarmantna Maja Mitic, obavestila je gledaoce, da je predstava za 16+ i da imaju deciji Nisvil teatar, pa da se vidimo! Kao da je rekla suprotno, oni sto su doveli decu, ostadose a sledeci, sa decicom pristigose !

    • Mika

      23:09 // 9. 8. 2022.

      Pa, sasvim u skladu sa tematikom i mentalitetom ove nazovi predstave. Ako je to bila najbolja, bolje sto nisam gledao najgoru.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: