Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:28, 30. 6. 2018.

| Kultura

Balkanska smotra strip autora u Leskovcu okupila crtače iz celog sveta

Autor:B. AntićIzvor:Južne vesti
balkanska smotra
Leskovčani se do 1. jula mogu bolje upoznati sa stripom, foto: J. P.

Najstariji strip festival na prostoru bivše Jugoslavije okupio je ove godine više od 2.700 crtača iz 61 zemlje, a Leskovčani će do 1. jula, kroz različite radionice, tribine, izložbe i projekcije dokumentarnih filmova, moći bolje da se upoznaju sa ovom umetnošću.

Jubilarna 20. Balkanska smotra mladih strip autora počela je otvaranjem izložbe “The best of Balkanska smotra” u okviru koje posetioci mogu videti radove nagrađivanih strip crtača. Oni koji nisu stigli na otvaranje, izložbu mogu videti do 10. jula u Galeriji Leskovačkog kulturnog centra.

Osim što festival okuplja strip crtače iz čitavog sveta, priča jedan od organizatora i strip crtač Marko Stojanović, on ima pedagoški karakter, jer se nagrađuju najbolji mladi autori. balkanska smotra Festival obeležio 20. godina postojanja, foto: J. P.

Misija koju Balkanska smotra ima još od samog početka je afirmacija mladih autora, ali i bolje povezivanje različitih naroda, koristeći strip kao vezivno tkivo. Uspeli smo da uradimo ono što do sada nijedan strip festival sa ovih prostora nije, a to je da proslavimo 20. rođendan - kaže Stojanović.

Ove godine, dodaje Stojanović, publici će se predstaviti i strip autorke, a publika će njihova dela moći da vidi na izložbi koja će biti otvorena 30. juna od 20 sati u Narodnom muzeju.


Nagrađeni najbolji strip autori

Internacionalna nagrada “Miodrag Veličković Mivel” koja se na festivalu dodeljuje za satirični strip, ove godine pripala je strip crtaču Saši Dimitrijeviću iz Niša.

Nagradu za doprinos srpskom stripu “Nikola Mitrović Kokan”, koja se takođe dodeljuje na festivalu, dobili su Žika Bogdanović iz Beograda i Dragan Stokić Rajački iz Zaječara.

Pored ovih, leskovačka škola stripa “Nikola Mitrović Kokan” nagradila je i najbolje mlade strip autore Anastasiju Vidanović, Katarinu Hadži-Jovančić i Katarinu Stošić, a specijalnu nagradu dobila je Milica Stanković.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: