Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:19, 6. 10. 2021.

| Kultura

Balkanska ulica u Nišu dobila uličnu galeriju

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne Vesti
1633523232700
Od običnog zida do galerije; foto: F. J.

Radove alternativnih umetnika, stripove, ilustracije, kolaže, foto i video umetnost Nišlije će ubuduće moći da vide i u uličnoj galeriji "Mezanin" koja je postavljena u Balkanskoj ulici. Ideja je proizašla iz manjka prostora da se niški umetnici predstave publici, a postavke će se menjati na nekoliko nedelja.

Angažovani radovi niških umetnika od ove jeseni biće uramljeni u simbolične prozorske okvire, kao deo nove ulične galerije koja predstavlja jedan od sedam projekata koje podržava Lokalna fondacija Niš.

Ideja je da to bude trajni prostor za izložbe, a da se postavke menjaju na nekliko nedelja, ekipa iz "Mezanina" već ima dovoljno materijala za nekoliko meseci unapred, a ako neko želi da izlaže svoje radove može njima da se javi. Ideja je da to bude prostor za alternativne umetničke pravce za koje u gradu fali galerijski prostor i prilika da se predstave - kaže Filip Jovanović iz LKN.

1633523232693 Pored ulične galerije, zid Balkanske ulice krasi i jedan mural; foto: F. J.Kako navode iz grupe Čaj odličan koja se bavi ilustracijom i stripom, osim promocije raličitih kulturnih pravaca, ova galerija ima za cilj i poboljšanje životnog prostora u Balkanskoj ulici koju vide kao reprezenta kulturnog života u gradskom okruženju.

Karikature i ilustracije koje publika trenutno može da progleda, dela su umetnika Dušana Cvetkovića i Predraga Stamenkovića, dok mural na zidu predstavlja rad umetnika Srđana Stojiljkovića.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Tajanstveni Alan

    19:57 // 6. 10. 2021.

    Gospodo umetnici, ne mogu da se slozim da nema prostora, pogotovo gradskih ! Zvrje prazni lokali u ulicama blizu centra grada, gomila opstinskih lokala u Kalci, Dus.bazaru, p.c Ambasador...

  • Milutin M

    15:46 // 6. 10. 2021.

    Bravo za lokalnu fondaciju. Na sreću nisu kao prethodni koji su najavljivali niški monmartr I takve stvari dok ništa nisu realizovali. Podrška momcima

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: