Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:59, 2. 1. 2019.

| Kultura

Bane Trifunović i Đuričko preporučuju koje filmove odgledati za praznike

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
film
Po tri filma kao preporuka naših poznatih glumaca; foto: Flickr Tanjila Ahmed (ilustracija)

Praznični dani vreme su za druženje, odmor, ali i prilika da se pogledaju dobri filmovi. Poznati srpski glumci Branislav Trifunović i Nikola Đuričko čitaocima Južnih vesti savetuju da se opuste uz ostvarenja kao što su Amarkord i Amadeus.

Trifunović kaže da je njegov favorit Felinijev Amarkord, snimljen 1973. godine, za koji smatra da je jedan od najdivnijih filmova koji su napravljeni.

To je jedno setno, tužno i predivno viđenje jednog života, jedno sećanje na neki život, na lepo detinjstvo. Mislim da je taj film najbolji film svih vremena i da svakom popravlja dan. Ako je neko imao lošu godinu, neka bar počne ovu sa Amarkordom - poručuje Branislav Trifunović.

Preporučuje i domaći dokumentarni flm Srbenka, reditelja Nebojše Slijepčevića, a savetuje svima da pogledaju i film Mrtvi Džonija Hjustona, koji je nastao po jednoj od priča iz knjige Dablinci Džejmsa Džojsa.

Pošto su Dablinci meni jedna od omiljenih knjiga, a Hjuston jedan od omiljenih reditelja, onda je taj film, ujedno poslednji Hjustonov rad, nešto što isto preporučujem - kaže Trifunović.

Izbor Nikole Đurička su filmovi čuvenog reditelja Miloša Formana, koji je preminuo u 2018. godini.

Miloš je prebegao za Ameriku i tamo napravio veoma uspešne, a po meni antologijske filmove. Tu je Amadeus, o životu Mocarta, ali i o borbi talenta sa mediokritetima, kao i Kosa, antiratni film i generacijski mjuzikl, ali i više i od toga - smatra Đuričko.

Savet Đurička je da se za praznike vidi i film Let iznad kukavičijeg gnezda iz 1975. godine, čuven i po tome što je Majkl Daglas dobio Oskara, ujedno i jedini, i to kao producent.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Sloun

    12:28 // 4. 1. 2019.

    Ako bude Andjelina Dzoli predsednica Amerike mi smo onda na konju, a nema preporuke ni za jedan njen film. Bas nam i ti glumci misle dobro.

  • Pepe

    09:36 // 3. 1. 2019.

    Već se oseća uticaj N1 na uređivsčku koncepciju JV jer se ne dozvoljava upotreba političkih konotacija uz imena bivših glumaca, a zalažete se protiv cenzure.

  • Mara

    05:23 // 3. 1. 2019.

    Šta li neće da izmisle

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: