Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:00, 27. 7. 2019.

| Kultura

Bebek: Da nije prevagnuo Brega i dalje bi bilo starog "Bijelog dugmeta"

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti

Prvi pevač kultnog jugoslovenskog benda Bijelo dugme Željko Bebek, koji je 10 godina karijere proveo u ovom sastavu, rekao je u emisiji "15 minuta" da bi slavni bend i dalje bio na pozornici i da mu nikad ne bi bilo kraja, da članovi benda nisu "stali na stranu" Gorana Bregovića.

Bebek je juče održao koncert u Nišu posle 25 godina pauze, a zbog kiše je prekinut i ponovo će pevati i sutra u Banovini. U emisiji Južnih vesti stakao je da je bend Bijelo dugme koji ga je proslavio postavio neke potpuno nove standarde kada se pojavio i da ga je to razlikovalo od svih tadašnjih.

Pristup odevanju, izbor pesama, ponašanje pred publikom, to je zaista bio esencijalni rokenrol. Podosta slično mogu se povući paralele sa svetskim atrakcijama iz tog vremena - kaže Bebek.

Nakon samo godinu dana postojanja, priseća se, shvatio je koliko su zapravo bili popularni. Jedan od presudnih trenutaka koga se seća je ponuda od Jugotona da izaberu sudio u svetu u kome će snimati album, jer su oni u Jugoslaviji u to vreme bili "mizerni".

Mi smo izabrali London i tad smo smatrali da kad jedna diskografija prizna da u zemlji u kojoj živiš ne postoje uslovi za tvoj razvoj i pošalje te u London, već smo tad shvatili, nakon godinu dana, da smo napravili veliku stvar. A onda, nakon drugog albuma, bilo je sasvim jasno 1976. godine da je velika zvezda ostvarena u vidu Bijelog dugmeta, da su svi članovi benda pojedinačno zvezde, da publika u to vreme zna ko šta svira, ko šta peva i to je bio jedan trenutak ispunjenja snova, ispunjenje nečega što si video samo u mašti - ističe Bebek.

Ipak, kultni bend je napustio 1984. godine, a više puta je govorio o tome da su neki od razloga bili politika, novac, izvođenje pesme na albanskom u pogrešnom trenutku, ali i Goran Bregović. Da je u tom trenutku prevagnuo Bebek, a ne Brega, kaže, bilo bi sve potpuno drugačije.

Mislim da bi i dalje postojalo veliko Bijelo dugme kao što je bilo sedamdesetih godina, da nikad ne bi bilo kraja Bijelom dugmetu i da bi i danas na pozornici imali formulu u onom sastavu u kome smo i bili - dodaje Bebek.

Da li ih je konkurencija tada smatrala rokerima, pastirskim rokerima ili je bila ljubomorna na njihov uspeh, ko je najzaslužniji što muzika Bijelog dugmeta i dalje živi - jugonostalgija, žal za mladošću ili to što su bili veći i od Jugoslavije, da li je inat proradio da napravi još jaču samostalnu karijeru, da li sme da održi koncert, a da ne otpeva nijednu pesmu iz opusa kultnog benda, pogledajte u intervjuu "15 minuta".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Овца за шишање

    13:15 // 27. 7. 2019.

    У преводу - да није било највећег музичког плагијатора...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: