Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:10, 25. 5. 2018.

| Kultura

Beogradska književnica u Nišu nagrađena za najbolju knjigu za decu i mlade

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
knjiga
Dodela nagrade u junu u Skupštini Niša; foto: Pixabay/Unsplash

Za zbirku pripovedaka "Katarke Beograda" izdatu 2017. godine, književnica Gordana Maletić dobila je Nagradu za najbolju knjigu za decu i mlade Grada Niša. Ovo priznanje se drugi put dodeljuje, a sastoji se od plakete i novčanog iznosa.

Zasnivajući svoje pripovesti na širokom istorijskom luku, a smeštajući ih u prestoni grad-luku Despota Stefana na Dunavu, kako se navodi u obrazloženju žirija, Gordana Maletić oblikuje heterogene, a stilski pažljivo doterane priče o transformacijama identiteta grada i njegovih stanovnika. Knjiga korice Katarke Beograda Foto: korice knjige

Po težnji da se pripovedanje zasnuje na sudbini mladog čoveka u istorijskom vremenu, čime se oblikuje svojevrsna fikcionalna istorija detinjstva, i po povremenom izlasku iz realističke motivacije spisateljica nastavlja poetičku liniju Svetlane Velmar Janković - navodi žiri u obrazloženju.

Pričama se, dodaju, pokazuje kako istoriju ne oblikuju samo vojskovođe, naučnici i vladari, već pre svega bezimeni majstori i zanatlije na čijem umeću počiva svet.

Spisateljica pokazuje kako se njihovo stvaranje često graniči sa umetnošću i magijom. Međutim, kako su se menjala vremena i ljudske potrebe, nestajale su određene veštine i rađale se nove (grnčari, dijaci, kolari, galioti, medikusi, kovači, skomrasi-svirači, pa zatim korpari, opančari, berberini, kao i sajdžije, kujundžije, terzije, abadžije, dobošari i dr.) – sve do današnjeg doba, kada su gotovo iščezle. "Katarke Beograda" podsećaju nas na njihov značaj i lepotu - dodaje žiri.

Predsednik žirija bio je profesor Tihomir Petrović, dok su članice Zorana Opačić i Danijela Kostadinović.

Na konkurs objavljen decembra prošle godine, navode iz NKC-a, konkurisalo je oko 50 knjiga. U najužem izboru za nagradu bile su i “Izmislica” Vesne Ćorović Butrić, “Čardak bez zemlje, bez neba” Gradimira Stojkovića i “Bili su deca kao i ti” Grozdane Olujić.

Nagrada se dodeljuje drugi put, a svečana dodela u Skupštini grada biće organizovana početkom juna 2018. godine - navode iz NKC-a.


O autorki

Gordana Maletić rođena je u Beogradu 1952. godine, a kako se navodi u njenoj biografiji, diplomirala je na Filološkom fakultetu na grupi za jugoslovensku i opštu književnost.

Od 1982. godine objavila je veliki broj knjiga za decu. Najvažniji književni žanrovi u kojima se ogleda su: kratka priča, pripovetka, roman i esej. Objavljuje i poeziju, putopise i razgovore s piscima, biografije, piše književnu kritiku. Bavi se prevođenjem i antologičarskim radom, a kao urednica u izdavačkim kućama "Knjigoteka" i "Evro-Đunti", priredila je mnogo knjiga za decu i odrasle.

Za svoje stvaralaštvo dobila je više domaćih nagrada. Njene knjige "Spasonosna odluka" i "Krađa vinčanske figurice" nose oznaku White Ravens kao preporuku za čitanje i prevođenje Međunarodne omladinske biblioteke iz Minhena.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: