Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:00, 12. 6. 2013.

| Kultura

“Beogradski lobi protiv Nišvila”

Autor:Miodrag StankovićIzvor:Južne vesti
Ivan-Blagojevic-1.JPG
Ivan Blagojević, direktor Nišvila

Nišvil će biti održan, bez obzira na odluku Ministarstva kulture da ovom prestižnom džez festivalu uskrati novčanu podršku. Iza takve odluke stoji beogradski lobi koji je “iskompleksiran uspehom Nišvila”, kaže Ivan Blagojević, direktor festivala.

Beogradski lobi, koji godinama permanentno radi protiv Nišvila, verovatno stoji iza odluke Ministarstva da festivalu koji je stekao i evropski, pa i svetski renome ove godine ne da ni dinara.

To je ocena osnivača i direktora festivala Ivana Blagojevića koji kaže da Nišvil ni do danas nije dobio odgovor na to ko je potpisao tekst saopštenja prosleđenog medijima u kojem se, između ostalog, navodi da festival "ima nejasnu programsku koncepciju" i da mu je "potrebna kvalitetnija umetnička selekcija".

- Mi nikada nismo saznali ko su članovi komisije, ko je famozni kritičar na čiju kritiku se pozivaju! Ovo je nedopustivo da se Ministarstvo osloni na nepouzdan izvor, da nas ovako iskritikuje, da nanese štetu festivalu! Ja sam dao advokatskom timu da prouči da li ovde ima elemenata za tužbu – kaže Blagojević.

Nišvil je kao brend bio proglašavan i za “Najbolje iz Srbije”, poslednje tri godine imao i status “festivala od nacionalnog značaja”, ali su se tog statusa osnivači samovoljno odrekli.

Ivan Blagojević Ivan Blagojević- Mi smo promovisali etno džez i to nam sada neko, možda, nabija na nos. Godinama su nas pljuvali zbog toga, da to nije umetnička koncepcija na nivou klasičnog džeza, a to je u stvari kvalitet festivala! I to sad kopiraju svi svetski festivali! Pa, prošle godine je glavna zvezda na “North Sea Jazz Festival-u”, koji ima 10, 20 miliona evra budžet, bila Esma Redžepova! Goran Bregović je sad u Marsijaku! O čemu govoriti?! Znači, mi smo čak prvi promovisali tu našu etno tradiciju upakovanu u džez foliju i prezentovali je zapadu! – kaže Blagojević.

Bez obzira na sve, Nišvil džez festival će biti održan, ali će, kaže Blagojević biti “zakrpljen”. Tako ni od najavljivane “Svite tolerancije i slobode”, koja je trebalo da bude deo obeležavanja velikog jubileja Milanskog edikta, a u kojoj je trebalo da učestvuju i domaća i svetska poznata džez imena nema ništa.

- Mi smo planirali ove godine spektakularniji festival i zato smo očekivali da Ministarstvo učestvuje više. Inače su neki standardi da Ministarstvo da 50%, bar u Beogradu je tako! Ako pogledate pozorišne festivale, pogledajte im strukturu, videćete koliko daje Ministarstvo, koliko Grad! Ovde je nipodaštavanje džez kulture uopšte! – ocenjuje Ivan Blagojević.

Koju je, zapravo, poruku, Ministarstvo uputilo “Nišvilu”, kao i zašto bi, prema oceni osnivača Nišvila, ministar kulture trebalo da da ostavku, pogledajte u emisiji “15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milana Kostic

    22:19 // 16. 8. 2014.

    Ja sam bila sokirana jos za proslogodisnji - pa sam mislila da je tadasnji ministar bio "gluv" sa muziku, ali sada vidim da je u pitanju lobi, jer ovaj cupavi je jos nizeg nivoa...

  • n.savic

    11:50 // 13. 6. 2013.

    Neka daju pare ali onda upad neka bude besplatan ilii simbolican npr 300 d. a ovako volonteri i neko pravi profit uz jake sponzore NIS,P.MORRIS i pumpanje troskova.

    • kulturolog

      09:51 // 15. 6. 2013.

      Prvo to nije nesto sto organizuje grad,nego je ovo privatna manifestacija sa jedinim razlogom sticanje para.Istorijat ovog nazovi festivala dovoljno govori o njemu,zato nemojte da ste naivni.

  • Podržavam Nisville - Kupujem kartu

    23:39 // 12. 6. 2013.

    Ako voliš svoj festival jednostavno kupi ulaznicu.
    Ne postoji drugi način da čuješ kvalitetnu muziku i pomogneš Nišvillu da ne zavisi od politike.

    https://www.facebook.com/PomazemNisvilleKupujemKartu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: