Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:46, 26. 4. 2017.

| Kultura

Beogradski pesnik dobitnik nagrade "Branko Miljković"

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Branko Miljković
Žiri odlučio većinom glasova; Foto: NKC

Prema odluci žirija, ovogodišnji laureat nagrade Grada Niša za poeziju je pesnik Marjan Čakarević za knjigu "Tkiva". "Princ poezije" za 2016. godinu je, kako kažu u Niškom kulturnom centru, beogradski književnik mlađe generacije.

Žiri za dodelu nagrade „Branko Miljković“ u sastavu Dragana V. Todoreskov koja je predsednik i članovi Jelena Mladenović i Tomislav Marinković je, navode, većinom glasova "posle rasprave" odlučio da će „Tkiva“ odneti prestižnu nagradu Niša.

Žiri je imao složen zadatak da se opredeli za najbolju knjigu pesničke produkcije prethodne godine (na konkurs je pristiglo više od 150 pesničkih knjiga, a žiri je imao uvid u celokupnu produkciju u 2016. godini) i posle rasprave većinom glasova je doneo odluku da nagrada „Branko Miljković“ za 2016. godinu bude dodeljena Marjanu Čakareviću za zbirku pesama „Tkiva“, u izdanju Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ – edicija „Povelja“ iz Kraljeva - navode iz NKC-a.

Nagrada se, dodaju, sastoji od povelje i novčanog iznosa, a svečano će biti uručena krajem maja u okviru „Dana Branka Miljkovića“.

Pesnik Marjan Čakarević diplomirao je i masterirao na katedri za srpsku i svetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde je sada na doktorskim studijama.

Poeziju, kritiku, studije, esejistiku, publicističke tekstove i prevode objavljuje od druge polovine devedesetih godina u srpskim i regionalnim časopisima - navodi se u njegovoj biografiji.

Čakarević je objavio pesničke knjige "Paragrad" (1999), "Sistem" (2011), "Jezik" (2014, nagrada Miroslav Antić), "Sedam reči grada" (2014) i "Tkiva" (2016).

Zastupljen je, između ostalih, i u antologijama i panoramama savremene srpske poezije "Iz muzeja šumova" (2009), "Ulaznica/ Eintrittkarte" (dvojezična nemačko-srpska antologija, 2011), "Prostori i figure" (2012), "Van, tu: free" (2013), "Restart" (2014) i "Cat Painters" (antologija savremene srpske poezije, SAD, 2016). Priredio je tematski broj časopisa Gradac posvećen dendizmu (2013) i sabranu poeziju Milana Milišića (2016), a član je uredništva časopisa Polja.

Podsetimo da je u užem izboru ove godine bilo 8 knjiga poezije, ali da se vranjski pesnik Miroslav Cera Mihailović, povukao iz užeg izbora za “Princa poezije” zato što se, kako je tada kazao, samoproglašeni laureat već javno oglasio. Međutim, novinarima nije otkrio o kome se radi, niti je javnosti bilo poznato.

Inače, nagradu „Branko Miljković“ koja se dodeljuje već 46. put, do sada nije samostalno dobio niški pesnik, a najbliži je tome bio Zvonko Karanović za knjigu “Zlatno doba” koji je prošle godine bio u užem izboru sa beogradskim pesnikom Slobodanom Zubanovićem. Ovu nagradu je, ipak, niški književnik Goran Stanković za zbirku "Četiri doba" 1999. godine delio sa beogradskom pesnikinjom Anom Ristović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: