Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:28, 1. 6. 2021.

| Kultura

Berza stripova, izložbe i predavanja na osmom “Nifestu”

Autor:U. K.Izvor:Južne vesti
strip
Tri dana festivala za ljubitelje stripova; foto: B. A.

Ljubitelji devete umetnosti će od 1. do 3. juna biti u prilici da uživaju u bogatom programu 8. Međunarodnog festivala stripa Nifest. Berza stripova, izložbe i predavanja ove godine odvijaće se na dve lokacije, u Paviljonu u Tvrđavi i Galeriji NKC-a.

Program festivala počinje berzom stripova, izložbom “Transverzale starog kontinenta” autora Saše Jovanovića Fafnera, zatim putujućom izložbom “SAT” kao i “Godišnjom izložbom Udruženja stripskih umetnika Srbije”, najavljuju iz NKC.

Takođe, u terminu od 19:30 najavljeno je svečano otvaranje Nifesta kao i dodela festivalskih priznanja. Program prvog dana festivala održava se u Paviljonu u Tvrđavi.

Drugog festivalskog dana ljubitelje stripa očekuje otvaranje izložbe “Nićifor - putnik kroz vreme” u Galeriji NKC-a, kao i četiri predavanja u Paviljonu. Na programu su predavanja “Nićiforovi tragovi u pesku vremena”, zatim “Dvadeset godina strip Presinga”, nakon toga sledi “Grafički roman Konstantinovo raskršće” i na kraju dana “O Francuskom stripu Dobro došli na Kosovo”.

Četvrtak, 3. jun, ujedno i poslednji dan ovogodišnjeg Nifesta, rezervisan je za još četiri predavanja. U Paviljonu u Tvrđavi posetioci će moći da čuju Jovana Gvera, urednika SKC-a u Novom Sadu, na predavanju posvećenom izdavačkim planovima novosadskog SKC-a.

Nakon toga, Saša Jovanović Fafner, strip autor, govoriće na predavanju “Istorija starog kontinenta očima Maksa fon Fafnera”. Sam kraj festivala obeležiće predavanje o Đorđu Lobačevu, kao i “Veliki Blek velikog Branka Plavšića”.

Ove godine je u fokusu Nifesta monumentalni “Makondov” izdavački projekat “Sabranih dela” Đorđa Lobačeva, domaće izdanje polemički intrigantnog francuskog stripskog albuma “Dobro došli na Kosovo”, podsećanje na antologijskih srpski karikaturalni strip “Nićifor” Zorana Kovačevića, nastavak velikog niškog izdavačkog poduhvata posvećenog jugoslovenskoj (srpskoj) varijanti Velikog Bleka, kao i stripski projekti koji će biti prezentovani u Novom Sadu kao evropsko prestonici kulture za 2022. godinu - najavljuju iz Niškog kulturnog centra.

Nifest je pokrenut na inicijativu Udruženja ljubitelja stripa “Branko Plavšić” 2014. godine sa ciljem edukacije mladih o svetu stripa, kao i novim tendencijama u devetoj umetnosti. Tokom prethodnih godina na festivalu je organizovano više od 20 izložbi, samostalnih i grupnih. Kao i do sada, Međunarodni festival stripa Nifest organizuje Niški kulturni centar uz pomoć Udruženja ljubitelja stripa “Branko Plavšić” i Udruženja stripskih umetnika Srbije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: