Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:57, 10. 8. 2017.

| Kultura

Besplatni programi “Nišvila” na nekoliko bina tokom džez festivala

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Večeras počinje "Nišvil", besplatni koncerti na nekoliko bina
Večeras počinje "Nišvil", besplatni koncerti na nekoliko bina; foto: JV/J. A.

Osim glavnih "Nišvilovih" bina Earth i Sky koje uvek privlače najveću pažnju publike, jer tu nastupaju domaće i svetske džez zvezde, organizatori su i ove godine pripremili bogat program koji će publika moći besplatno da poseti na nekoliko lokacija u Tvrđavi i u centru Niša. Domaći i strani muzičari će svirati u popodnevnim i večernjim satima sve do nedelje 13. avgusta.

Na nekoliko bina u niškoj Tvrđavi besplatno će svirati 48 sastava, navode organizatori, a oni dolaze iz Srbije, Kanade, Francuske, Hrvatske, Poljske, Švajcarske i Bugarske.

Biće održan i program za najmlađe, a bendovi će zabavljati publiku i u centru grada, kod česme u blizini Tvrđavskog mosta.


“Open stage”

Program će u četvrtak 10. avgusta otvoriti novosadski sastav Gravy Tune, a nastupiće i Tim Group iz Smedereva, bluegrass kvartet iz Bugarske Lily on the west, a uz podršku Saveta za kulturu Kanade nastupiće kvartet koji predvodi kontrabasista Artie Roth.

U petak 11. avgusta će se predstaviti Creativo string Quartet iz Niša, Srđan Japan i Richard III iz Kragujevca, internacionalna postava Muhi Tahiri & Friends koja dolazi iz Švajcarske i beogradski sastav Bullet For A Badman.

U subotu 12. avgusta su na programu niški sastavi Tune i Jazz Addicts, beogradski irish-punk sastav Cassidy’s Brewery (kao izabrana grupa sa prošlogodišnje Kuršumlijske gitarijade) i Jazz Flood - sastav iskusnih beogradskih muzičara koji žive na različitim stranama sveta.

Poslednjeg dana, u nedelju 13. avgusta, nastupiće Špajz iz Kragujevca, beogradski flamenko sastav Pata Negra, Uroš Spasojević Projekat iz Valjeva i ponovo okupljeni niški kultni bend Arnold Layne & Alhemija.


“Air stage”

Prve večeri, u četvrtak 10. avgusta, nastupaju niški sastav Kolege, Neđa & Srđan Japan jazz septet iz Kragujevca, Pilot Blues Band iz Valjeva i Blues Lady iz Subotice.

U petak 11. avgusta će se predstaviti The Gamblers iz Sremske Mitrovice, Tobacco Blues Band iz Banjaluke, doajeni EX-Yu blues scene – beogradski Di Luna Blues Band i niški sastav The Sons.

Niška grupa Dexter otvara program u subotu 12. avgusta, a zatim slede nastupi Dixieland banda Čakovec, MT Blues Banda iz Šapca i Petting Blues Banda iz Novog Sada.

Poslednje večeri festivala, u nedelju 13. avgusta, nastupaju Prljave Sestre iz Niša, Šinobusi iz Novog Sada, niški sastav Slide Ride, a program zatvara internacionalna postava Two Bags Bluesman koju predvodi pevač i usnoharmonikaš Slavko Jovanović.


“Youth stage”

Na bini namenjenoj mlađim muzičarima, a koji i ove godine pomaže Delegacija Evropske Unije u Srbiji, prve večeri, u četvrtak 10. avgusta, će se predstaviti učenici Škole Art Centar & Prijatelji, multinacionaln sastav iz Bujanovca Strangers from South, Jevrem Ćosić Trio iz Beograda i niški sastav Epicoustic.

Drugo festivalsko veče - petak 11. avgust, otvaraju učenici Škole Olivera Katića By Heart, grupa iz Vranja Free Fours, niški sastav The Irish Clovers i Monsegur Jazz Sextet koji čine članovi džez sekcije koledža iz istoimenog grada u Francuskoj.

U subotu 12. avgusta nastupaju laureati Naissus gitar festivala održanog ovog proleća, beogradski trio koji predvodi šesnaestogodišnja multitalentovana pijansitkinja i kompozitorka Katarina Kočetova (čiji otac sa svojim kvartetom nastupa u glavnom programu), beogradsko-leskovačka kombinacija studenata džeza Nikičić + Cvetković Quintet i trio koji predvodi velika nada poljskog džeza – pijanistkinja Aga Derlak (čiji je nastup pomognut od strane Ambasade Poljse i asocijacije „Jazz po Polsku“).

U nedelju 13. avgusta program otvara kuršumlijski sastav Ruke, a u nastavku programa nastupaju Bas i Stega iz Pančeva, sve aktuelnija Tamara Kezz i na kraju – još jedan sastav studenata džez odseka FMU u Beogradu - Nevena Pejčić Quintet.


“Kristina stage”

Uz neme filmove svake večeri će svirati pijanisti: Vladimir Jelenković, Bojan Cvetković, Leonel Terrancle, Zorana Lazarević i Aleksandar Stevanović.


“Welcome stage”

Sastavi koji će svakog dana od 18 sati svirati kod česme Kraljice Natalije, ispred Tvrđavskog mosta i poželeti dobrodošlicu posetiocima "Nišvila" su: Monsegur Jazz Band, Katarina Kochetova Trio, Strangers from South, Nikičić + Cvetković Quintet, Blue Bosses Trio iz Niša, Škola Art Centar & Prijatelji i Irish Clovers.


“Jazz for kids”

Na ovoj bini u Tvrđavi nastupiće učenici niških škola muzike, kao i mlađi polaznici “Nišville workshopa”, koji će se od 10 do 13. avgusta, od prepodneva do večeri održavati u Niškom simfonijskom orkestru.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: