Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:51, 20. 9. 2023.

| Kultura

Biblioteka u Prokuplju od osnivanja podstanar, na pomolu rešenje

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Biblioteka
Prokupačka Biblioteka od osnvanja podstanar; Foto: Lj. M.

Iako važi za jednu od najvažnijih kulturnih institucija u Prokuplju, prokupačka Biblioteka osnovana pre 113 godina od početka svog rada nema svoje prostorije - bila je smeštena u kafanama, u autobuskoj stanici, a više od pola veka je u podrumu zgrade Osnovnog suda.

U Gradskoj upravi u Prokuplju kažu da rade na rešavanju problema i da će se narednih nekoliko godina naći uslovni prostor za premeštanje Biblioteke.

Projekat za izgradnju zgrade te ustanove trebalo bi da se završi do decembra ove godine. Biblioteka Na pomolu rešenje, gradiće se nova zgrada za Biblioteku; Foto: Lj. M.

Kada će sama zgrada biti završena to zavisi od mnogih faktora, pre svega finansija. Mi smo uspeli da preko nadležnog ministarstva obezbedimo novac za kompletan projekat, određena je i lokacija u samom centru grada, ali će se gradnja zgrade odvijati u fazama. Planirano je da čitav prostor ima oko 1.500 kvadrata, podrum, prizemlje i dva sprata - rekla je Milica Erić, član Gradskog veća za kulturu.

Prethodnih godina u nekoliko navrata Biblioteci je pretilo prinudno iseljenje jer je prostor koji koriste potraživao prokupački sud.

Narodna biblioteka "Rade Drainac“ Prokuplje čuva tradiciju bibliotekarstva u Toplici, odnosno Građanske čitaonice od 1910. godine.

Sledeća pojava biblioteke u Prokuplju posle prekida nastalog usled Balkanskog i Prvog svetskog rata je 23. marta 1930. godine, kada se otvara Narodna čitaonica sa univerzitetom, stoji na sajtu te ustanove.

Odmah po oslobođenju Prokuplja u Drugom svetskom ratu osniva se Narodna knjižnica i čitaonica u Prokuplju. 1961. postaje matična za opštinu Prokuplje, a 1973. otvara se samostalno Dečje odeljenje. Iste godine biblioteka dobija i ime Narodna biblioteka "Rade Drainac“.

Knjižni fond ima preko 90.000 knjiga.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Magare Vo

    17:20 // 20. 9. 2023.

    A sto Dom JNA ne preuredite za biblioteku nego ga prodadoste Čuturi ako ga je uopste isplatio,to je valjda RS dala Gradu, nego nov projekat za ugradnju

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: