Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:38, 4. 3. 2024.

| Kultura

Bijenale plakata pekinške opere tokom marta u Nišu

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Navan Nordijanto, Indonezija (1)
Izabran plakat za izložbu; foto: GSLU

Upoznavanje sa svetom alegorija i simbola pekinške opere, nastale pre više stotina godina u Pekingu, biće dostupno posetiocima Galerije savremene likovne umetnosti Niš od 5. do 30. marta u Oficirskom domu tokom trajanja izložbe plakata kulturne institucije koja pretstavlja simbiozu muzike, vokalnog izvođenja, mimike, plesa i borilačkih veština, te sažima gotovo sve folklorne elemenata Kine.

Geng Peng, Kina Izabran plakat za izložbu; foto: GSLU Bijenale plakata pekinške opere je osnovano 2022. godine, sa ciljem da kroz dizajn plakata predstavi i promoviše pekinšku operu, koja je kao tradicionalna umetnička forma veoma važan činilac kineske kulturne baštine.

Kroz brojne izložbe širom sveta (Kina, Japan, Singapur, Poljska, Meksiko, Kanada) Bijenale takođe afirmiše međunarodnu razmenu u oblasti dizajna i umetnosti, te podstiče internacionalni stvaralački dijalog - navodi se u pozivu.

Ivan Mišić, Srbija Izabran plakat za izložbu; foto: GSLU Pekinška opera je jedinstvena umetnička forma, nastala je u Pekingu tokom sredine perioda dinastije Ćing (1636–1912), a postala je potpuno razvijena i prepoznatljiva sredinom 19. veka. Ona ima četiri glavna tipa uloge: šeng (gospodin), dan (žene), đing (grubi muškarci) i čou (klovnovi).

Boje, zvuci, svaki korak, pogled i ornament nose duboko značenje. Scenografija je minimalistička, a vreme i radnju određuju muzika i simboli. Bič u ruci postaje konj, veslo prelazi reku, a barjaci na leđima evociraju vojskovođu. Kostimi govore o društvenoj ulozi i položaju likova, dok maske otkrivaju njihovu suštinu. Crvena maska simbolizuje poštenje, bela laž, žuta hrabrost, a zlatna božanstvo - dodaju.

Navan Nordijanto, Indonezija Izabran plakat za izložbu; foto: GSLU Na konkurs ovog bijenala pristiglo je 1.196 radova iz 35 zemalja. Međunarodni žiri, na čelu sa Liom Šuom, predavačem i kustosom iz Pekinga, odabrao je 50 plakata za izložbu.

Učesnici su priznati umetnici na polju plakata iz Kine, Indonezije, Poljske, Nemačke, Srbije, Slovenije, Slovačke, Španije i Kolumbije.

Otvaranje je u utorak, 5. marta od 19 sati u izložbenoj sali u Oficirskom domu, a svečanosti će prisustvovati grafički dizajner Ivan Mišić i Li Šu, predsednik selekcione komisije Bijenala.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Aca Nišlija

    20:41 // 4. 3. 2024.

    U sred Srbije bijenale plakata iz Pekinga. Postajemo kineska pokrajina ili nešto slično. Šta je sa plakatima srpske opere?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: