Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:52, 20. 9. 2019.

| Kultura

Biković: U ruskoj kinematografiji ima cenzure

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti

Da je raditi sa ruskim rediteljima drugačije i nešto teže, ali i da postoje paradoksalna pravila koja “jesu cenzura” rekao je u emisiji “15 minuta” srpski glumac Miloš Biković. Objašnjava i da često i sami reditelji neku ideju autocenzurišu jer znaju da neće biti dobro prihvaćena. Cenzura postoji, ali, kako kaže, nije toliko strašna kako se predstavlja.

Zbog strogih pravila gde se konzumiranje alkohola, narkotika, pušenje cigareta, ne smeju prikazivati u bioskopu pre 22 sata, priča Biković, reditelji često sebe autocenzurišu, jer kasnim prikazivanjem gube broj projekcija i novac.

Sa druge strane, u filmu se može prikazati ubistvo, što je, po njegovom mišljenju, paradoksalno.

To je vrlo složeno pitanje. Ima cenzure. Ne smete, recimo, da prikažate kako konzumirate alkohol. Smete da nalijete, smete da se kucate, ali u onom trenutku kada konzumirate alkohol vaš film prelazi u kategoriju 18+ i automatski ne može da bude prikazan u bioskopu pre 10 sati uveče. To smanjuje količinu projekcija i utiče na kasu - kaže Biković.

biković Više o "LIFFE"-u i Bikovićevim neostvarenim ulogama pogledajte u emisiji "15 minuta", foto: Marko Radojković Teško je, kaže, sve izbalansirati i “cenzurisati na pravi način”, odnosno zaštiti decu nekih stvari, a ostaviti umetničku slobodu.

Postoje teme koje se ne diraju, koje su zaštićene zakonom i to su teme od nacionalnog značaja. Onda pak sa druge strane imate film o Nikolaju Romanovu, “Matilda”, koji je podigao veliku prašinu, a koji je finansiralo Ministarstvo kulture. Postoji (cenzura), ali nije tako strašna kao što se predstavlja - objašnjava Biković.

Što se decentralizacije kulture tiče, nju vidi kao pridavanje pažnje narodu, jer dovodi do toga da se čovek oseti dobro tu gde jeste i da mesto na kojem živi jeste centar sveta. To je ustvari, kako kaže, borba protiv procesa u kome ljude iz manje odlaze u veće sredine, pa i druge zemlje.

Smatram da je to jedna pobeda kulture i to je način na koji se kulturom borimo za opstanak naroda - rekao je Biković.

Kako Biković vidi značaj “LIFFE”-a, leskovačku publiku, mlade, koje su mu drage i neostvarene pozorišne uloge, kako je raditi sa Draganom Bjelogrlićem i ruskim rediteljima i da li bi titulu prvka sveta u košarci menjao za pehar u fudbalu, pogledajte u emisiji “15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Овца за шишање

    16:36 // 20. 9. 2019.

    Цензура, него шта! Између милион заблуда српског народа, Путин је једна од њих! Како се мало не тргнемо и престанемо да подржавамо диктаторе типа путин, лукашенко, илхам алијев... Намерно малим...

  • bratja rusi

    09:59 // 20. 9. 2019.

    Ma nije moguce.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: