Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:59, 31. 8. 2018.

| Kultura

Bikoviću Gran pri "Filmskih susreta" u Nišu

Autor:RedakcijaIzvor:Juzne vesti
bikovic
Biković se publici u Nišu poklonio prve festivalske večeri; foto: V. K.

Glavna nagrada upravo završenih 53. Filmskih susreta u Nišu, Gran pri “Naisa”, pripala je Milošu Bikoviću za ulogu Petra Maraša u filmu Južni vetar. Biković, koga je publika izglasala za glumca prve večeri ovogodišnjeg festivala, nije lično primio nagradu jer trenutno snima film u Rusiji, te je svoju zahvalnost izrazio putem snimka koji je emitovan na Letnjoj pozornici nakon proglašenja dobitnika.

Biković je rekao je počastvovan nagradom, a pošto ga, kako je kazao na snimku "Rusi nisu pustili", on je naterao ekipu filma koji snima u zabačenom ruskom selu da zaigra srpsko kolo. Snimak na kome su "opleli" kolo izazvao je gromoglasan aplauz publike u Nišu.

Za glavnu nagradu Festivala, Biković se zahvalio i preko Tvitera.

Hvala kolege za nagradu "Naisa". Čast mi je i dirnut sam. Hvala Nišlijama! - napisao je Biković na Tviteru.

bikovic-snimak Glumac je poslao snimak iz Rusij koji je emitovan na Letnjoj pozornici; foto: V. M. Biković je pre Gran prija koji se dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu, na Filmskim susretima već nagrađivan. Pre 4 godine je nagradu za glumca večeri osvojio za ulogu Tirketa u filmu Montevideo, vidimo se, dok je za isti lik, samo u prvom delu filma, 2011. godine odneo nagradu "Car Konstantin".

Nagrada za najbolju žensku ulogu "Carica Teodora" pripala je mladoj glumici Marti Bjelici za ulogu Teodore u filmu Dejana Zečevića Izgrednici. Ona je dobitnica i nezvanične nagrade festivala - za najbolju žensku ulogu po oceni srpske kritike Firpresci.

Ovo je dokaz da sve što radimo ili bar pokušavamo da uradimo ima smisla, hvala žiriju koji je u ovolikom broju podržao nas mlade glumce - rekla je Marta Bjelica pred publikom.

car-konstantin Glavni glumci filma "Izgrednici" laureati nagrada "Carica Teodora" i "Car Konstantin"; foto: V. M.Za ulogu Aleksandra u istom filmu nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu “Car Konstantin” dobio je Radovan Vujović.

Povelja za najbolju žensku ulogu otišla je u ruke Marije Pikić za ulogu u filmu Meso, dok je nagradu za najbolju mušku ulogu dobio Mladen Sovilj za ulogu Danijela u Izgrednicima.

Nagrada za najbolju žensku epizodnu ulogu je pripala Olgi Odanović, koja je glumila u filmu Patuljci sa naslovnih strana, dok je u kategoriji glumaca najbolji po oceni žirija bio Miodrag Radonjić koji je tumačio lik Baća u filmu Južni vetar.

Luka Grbić je dobitnik nagrade za debitantsku ulogu, a tumačio je lik Nenada Maraša u filmu Južni vetar.

"Nagrada za najkomičniju ulogu", nazvana po preminulom glumačkom velikanu Miloradu Mandiću Mandi, pripala je Srđanu Todoroviću. Ova nagrada prvi put je dodeljena prošle godine.

Velika mi je čast što sam primio ovu nagradu. Moj doprinos da se još jednom podsetimo Mande koji je bio glumčina, ne komičar. Bili smo na klasi četiri godine, delili smo dobro i zlo i za njega me vezuju neizbrisive uloge – rekao je Žika Todorović po uručenju nagrade.

Specijalne nagrade za izuzetno glumačko ostvarenje dodeljene su Sebastijanu Kavaci, Fahreti Salihbegović Avgedić i Emiru Hadżihafizbegoviću. Organizatori su najavili da bi već od sledeće godine, s obzirom na to da se Festival glumačkih ostvarenja otvara ka regionu i širem kulturnom prostoru, trebalo da se ustanove nagrade za glumce koji nisu iz Srbije.

53. Filmski susreti su, tradicionalno, zatvoreni velikim vatrometom, a zatim su usledile projekcije dokumentaraca o Desimiru Stanojeviću Moj život je mjuzikl i Neprilagođeni filmski grof o reditelju Milu Đukanoviću, kao i pilot serija Koreni.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    12:10 // 1. 9. 2018.

    Ne zasluženo

    • vaske

      15:19 // 1. 9. 2018.

      Mislite "nezasluzeno"? ;)

  • Tivat

    23:24 // 31. 8. 2018.

    Koga briga?!

    • milica

      12:18 // 2. 9. 2018.

      Nemojte citati ako vas nije briga

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: