Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:53, 22. 8. 2022.

| Kultura

"Bilo jednom u Srbiji" i "Nebesa" večeras na Filmskim susretima

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
DSC_1406
I večeras od 20:30 na Letnjoj pozornici; foto: JV / Jelena Mišić

Treće festivalske večeri 57. Filmskih susreta, koja počinje u 20:30 na Letnjoj pozornici u Nišu, na programu su film Petra Ristovskog "Bilo jednom u Srbiji" i delo Srđana Dragojevića "Nebesa". Pre početka emitovanja filmova publici bi trebalo da se pokloni glumica ili glumac druge festivalske večeri.

Bilo jednom u Srbiji Bilo jednom u Srbiji; foto: promo

"Bilo jednom u Srbiji" je najduži od svih koji će biti prikazani na ovogodišnjem festivalu (135 minuta), a glume Viktor Savić, Nemanja Oliverić, Teodora Ristovski, Sloboda Mićalović, Radovan Vujović, Predrag Miki Manojlović, Zoran Cvijanović.

Za velika dela potrebno je sasvim malo prave ljubavi. Opijeni pobedom u ratu i nepovratno inficirani "duhom slobode i napretka" koji su osetili u "velikom svetu", dva mladića vraćaju se u Leskovac. Jedan u svoj mali, sada već nepostojeći bioskop, a drugi svojoj verenici koja posle pet godina čekanja, nevoljno pristaje da je otac uda za ratnog liferanta.

Nebesa Nebesa; foto: promo

Ppublika će, zatim, moći da pogleda film Srđana Dragojevića "Nebesa" u kom uloge tumače Goran Navojec, Ksenija Marinković, Bojan Navojec, Nataša Marković, Radoslav Milenković, Miloš Samolov, Nela Mihajlović, Miloš Timotijević, Anđelka Prpić, Srđan Žika Todorović, Ana Mandić, Dejan Aćimović, Sana Kostić.

Priče o uticaju čuda na postkomunističko društvo u tranzicionom periodu, smeštene su u 1993, 2001. i 2026. godinu. Pojava čuda je odgovor kolektivne svesti na promene koje primoravaju celu zajednicu da svet oko sebe, okrenut naopako, vidi u novom svetlu i čudesnoj perspektivi. Film postavlja neka od suštinskih pitanja savremenog trenutka - verujemo li u Hrista ili se klanjamo Zlatnom teletu, idolu koji opredmećuje novac, konzumerizam i pohlepu?

Kompletnu ponudu 57. Filmskih susreta možete videti ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: