Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:17, 16. 10. 2023.

| Kultura

"Bio sam alat Univerzuma" - niška promocija vinila osnivača grupe "Leb i Sol"

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti

Projekat The Back of Beyond, jednog od osnivača i klavijaturiste kultne grupe Leb i Sol Nikole Kokana Dimuševskog, koji su, premijerno juna meseca, Nišlije čule na festivalu Constantinus, dobio je vinil izdanje, koje je tokom proteklog vikenda promovisano u Nišu u Vinyl kafeu. Za album Dimuševski ističe da je nastao za 10 dana u njegovoj trpezariji, te da je bio “samo alat Univerzuma”.

Sve kompozicije odsvirao je na nekoliko instrumenata, a kasnije i aranžirao Kokan Dimuševski , a sam autor istakao je da je sve snimnjeno iz prvog pokušaja i “ostavljeno sa greškama”.

Igor Aleksić iz Constantinusa rekao je da je na njegovu inicijativu The Back of Beyond dobio vinil izdanje, jer je bio oduševljen i zatečen muzikom koju mu je Kokan Dimuševski poslao.

On je u početku bio skeptičan, ali izgleda da smo napravili pravu stvar, recenzije iz Hrvatske i Makedonije su u superlativu. Muzika je u ista u sve tri zemlje za sva tri izdanja, omoti se malo razlikuju - rekao je Aleksić.

Od 10 kompozicija, koje su nastale za 10 dana boravka u karantinu prouzrokovanim korona virusom, 8 se našlo na vinilu, a Kokan Dimuševski istakao je da nije imao namaru da nešto objavljuje, već da je samo bio “alat Univerzuma”, koji je kroz njega progovorio.

Prvo sam snimio piano, zatim kontrabas i bubnjeve i ovo bezumlje je trajalo 10 dana. U kuhinji je rađeno ovo sve. Obično napravim pauzu od mesec dana, nakon toga odslušam šta sam snimao i iznenadio sam se. Bilo je strašno, jer nisam znao nijedan ton da odsviram ponovo. To je energetski protok kroz mene i nisam znao šta sam svirao - rekao je Kokan.

Na inicijativu Igora Aleksića, došao je u Niš, početkom juna na festival Constantinus i prvi put javnosti predstavio svoj projekat u arheološkom nalazištu Medijana.

Morao sam da izmenim materijal, jer bilo je dosta lupova, ne mogu da se pretvorim u bubnjara i basistu istovremeno. Svoje harmonije i melodije morao da učim ispočetka i bilo mi je teško - ističe Kokan Dimuševski.

Pored vinil izdanja, kompozicije Kokana Dimuševskog naći će se i na digitalnim platfomama, na kojima će se naći i dve pesme koje zbog prostornog ograničenja koje vinil ima nisu našle svoje mesto na izdanju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ljuba

    23:30 // 16. 10. 2023.

    Svaka čestitka Kokanu Dimuševskom i vlasnicima Vinyl Cafe! Prepoznavanje i podrška umetnicima i mestima koja promovišu kvalitetnu muziku i umetnost su važni za kulturnu scenu. Njihov doprinos muzici i zajednici zaslužuje svaku pohvalu. Neka se takvi događaji i mesta i dalje razvijaju i inspirišu ljude .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: