Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:06, 21. 8. 2017.

| Kultura

Bioskop "Kupina" seli se od septembra u zgradu Lutkarskog pozorišta

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
kupina se seli u lutkarsko
"Kupina" se seli u "Lutkarsko"; Foto: MIRC

Iako su osnivači “Kupine” pre samo nekoliko nedelja najavili gašenje, bioskop će se samo preseliti iz Balkanske ulice u zgradu niškog Lutkarskog pozorišta i tako produžiti svoj život, najavili su direktori ove 2 kulturne organizacije na potpisivanju ugovora o saradnji u Medija centru.

Direktor “Kupina filma” Branko Krsmanović istakao je da će nastaviti sa promocijom evropske kulture kroz nekomercijalne filmove, i dalje bez "blokbastera".

Karte će i dalje biti maksimalno 100 dinara, a biće i besplatnih projekcija, kao i onih u humanitarne svrhe. Naš cilj je kvalitet i rad sa mladima, a saradnjom sa Lutkarskim pozorištem našli smo adekvatno mesto za dalju promociju evropske kinematografije - kaže Krsmanović.

Pored preseljenja u "Lutkarsko", Krsmanović je najavio da će organizovati i prikazivanje obrazovnih filmova po školskim salama kako bi navikao mlade na evropski film.


“Zgrada Lutkarskog urušiće se sama od sebe”

Direktorka pozorišta Ivana Savić u ovoj saradnji sa “Kupina filmom” vidi priliku da zajednički konkurišu za novac kroz mnoge domaće i međunarodne projekte za mlade, jer smatra da je budućnost ovakvih ustanova u odvajanju od državnog budžeta. Ona navodi i velike infrastrukturne probleme koje ima zgrada Lutkarskog.

Sedišta su stara 40 godina, podrum curi, krov curi, grejanje ne radi dobro, nemamo klima komore i sijaset drugih stvari. Svake godine imamo sve manje i manje para, ovim tempom zgrada će se urušiti sama od sebe - kaže direktorka Savić.

Ovo je prilika za obnovu Lutkarskog pozorišta, dodaje direktorka, i za "proširenje publike".


“Poljski dani” na jesen u Nišu

Prilikom potpisivanja ugovora, najavljene su i nove aktivnosti bioskopa "Kupina". Festival poljskog filma “Visla” biće organizovan u oktobru ove godine, u prostorijama Lutkarskog pozorišta. Tom prilikom biće prikazano 6 poljskih igranih filmova. Pored toga, biće organizovane i filmske radionice koje će držati poljski glumci i režiseri, a sve će biti “začinjeno” organizacijom “večeri poljske kuhinje” u nekom niškom restoranu.

U novembru će ponovo u Nišu biti festival angažovanih filmova “Slobodna zona”.

Podsetimo, bioskop Kupina osnovan je februara 2012. godine u Nišu u prostorijama nekadašnjeg bisokopa “Radnik”, a krajem jula ove godine objavili su da “prestaju sa radom”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mirko

    23:49 // 21. 8. 2017.

    Odlična vest! Iskreno bilo mi je žao kad su objavili gašenje baš zbog evropskih filmova.

  • Kaljari

    14:45 // 21. 8. 2017.

    Ne vidim kako ce dolaskom Kupine da se rese problemi sa zgradom,koja,ocigledno,nije na vreme adaptirana i spolja i iznutra?
    Niski lutkari su navikli na nerad i u toku leta i u vecernjim satima.Sva decija beogradska pozorista imaju i vecernju scenu(za odrasle),a leti izlaze na trgove i ulice i igraju za decu!Kod nas,pozoriste sa zamandali od juna da septembra i kuka se na tezak zivot glumaca?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: