Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:20, 23. 1. 2017.

| Kultura

Biseri Veletanlić nagrada “Nišvila” za životno delo

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
bisera
Laureat 2017 - Bisera Veletanlić; foto: Nišvil

“Nišvil 2017” svojim nastupom otvoriće Bisera Veletanlić, ovogodišnja dobitnica nagrade za životno delo, mnogima poznata kao pop pevačica, ali kako kažu u “Nišvilu”, i jedna od najoriginalnijih pevačica na Balkanu.

Svoje džez umeće, pišu organizatori iz “Nišvila”, Veletanlićeva je pokazala još na početku karijere, nastupajući sa svojom sestrom Senkom, kao i kasnije dok se “kalila” u američkim džez klubovima u Nemačkoj, pa sve do današnjih dana kada njene pesme doživljavaju “novu mladost”.

Bisera je uvek bila duboko u džezu. A tu muziku je učila od najboljih: Sare Von, Arete Frenklin, Bili Holidej, Ele Ficdžerald... Kako sama kaže – većina kvalitetnih i revolucionarnih stvari u muzici 20. veka potekla je upravo od crnih vokalista i instrumentalista. Često je nastupala sa big bendovima i kombo bendovima sastavljenim od najboljih domaćih muzičara na džez festivalima (između ostalih i na prvom “Nišvilu” 1995. godine), klubovima i TV emisijama - kažu u “Nišvilu”.

O njenoj karijeri u sferi zabavne muzike ne treba trošiti reči, a imala je sreću da radi sa velikim muzičarima i umetnicima kao što su Kornelije Kovač, Arsen Dedić i mnogi drugi, a kako kažu u “Nišvilu”, i oni su imali sreće da rade sa njom.

Čak i kada bi se svi Biserini hitovi iz domena zabavne muzike prepakovali u smislu da se njen glas sa ploča bez ikakvih izmena, umesto pratnje revijskog orkestra stavi preko aranžmana za džez sastav – rezultat bi ponovo bio – džez u najboljem smislu reči - pišu organizatori.

Svoju kompoziciju “Milo moje” nedavno je otpevala sa bendom “Darkwood Dub”, a uticala je i na razvoj jednog od najboljih srpskih džez muzičara mlađe generacije – svog sestrića Vasila Hadžimanova sa kojim i danas često nastupa.

Podsetimo, nagradu za životno delo niškog džez festivala koja se dodeljuje svake godine do sada su dobijali muzičari kao što su Stjepko Gut, Jovan Maljoković, Nada Pavlović...


Američki glas

U “Nišvilu” kažu da je pre mnogo godina, poznata džez pevačica Sara Von, nakon što je čula kako peva, Biseru Veletanlić pozvala u Sjedinjene Američke Države.

Veletanlićeva je to odbila, kako kažu u “Nišvilu”, pod izgovorm da u Americi ima sigurno bezbroj pevača sa dobrim glasom i boljih od nje, ali joj je Vonova tada rekla da nijedan takav glas “nije beli”.

Beli ljudi u Americi ne umeju da pevaju kao ti - zaključila je Vonova.

Ipak, Veletanlićeva nije pošla “preko bare”, ostala je u zemlji na radost brojnih ljubitelja dobre muzike.

Sa nastupa na "Nišvilu" 1995. godine

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: