Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:55, 17. 1. 2023.

| Kultura

Bivši bezbednjak u hamletovskoj dilemi da li da osveti mrtvu suprugu - scenarista niški pisac Bane Janković

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Branislav Bane Janković
Snimanje bi trebalo da počne na proleće; foto: JV arhiva

Snimanje triler drame Poslednji strelac trebalo bi da počne na proleće, a za scenario je zadužen Nišlija Branislav Janković, autor brojnih romana. On kaže da film predstavlja priču o bivšem pripadniku službe bezbednosti, kome je ostalo još nekoliko meseci života i koji ima priliku da se osveti za smrt supruge. U glavnoj ulozi je Ljubomir Bandović.

Janković ističe da je pisanje scenarija nešto sasvim novo za njega i da je teže nego pisanje knjiga, kao i da je za njega to novo bojno polje.

Ušao sam, ne mogu da kažem nespreman jer iza sebe imam tolike knjige, ali svakako na jedno novo bojno polje, gde moram da učim nova pravila, taktike, manevre, oružja i način odbrane. Dopalo mi se sve to. Vi morate na 90 stranica scenarija da opišete i rešite sve što biste u romanu na 300 stranica - navodi on.

Producent je Nikola Burovac iz produkcije Innovative, a reditelj Goran Nikolić. Janković kaže da ga je Burovac pozvao da napiše scenario i da mu se to kasnije dopalo, kao i Ljubomiru Bandoviću, koji će tumačiti lik Nenada Kuruzovića.

Ljuba je sjajan glumac i čovek. Odmah mu se sve dopalo i rekao je da hoće da igra. Ništa nismo ni menjali u scenariju. Kada dođe reditelj možda nešto promeni, mi scenaristi tu više nemamo veliku ulogu, možemo da se nerviramo, ali odlučuju producent i reditelj - objašnjava niški pisac.

Film je priča o bivšem bezbednjaku, koji ima hamletovsku dilemu o tome da li da se sveti ili ne. Tu su i drugi važni likovi - jazavičar Čeda, devojka u invalidskim kolicima i drugi.

Junaku je ostalo nekoliko meseci života i on otaljava svoj život. Udovac je, žena mu je ubijena deset godina ranije u atentatu koji je bio spremljen za njega. Greškom su ubili nju. Taj narko diler beži za Pariz, tamo je deset godina, a onda se vraća. Drugovi iz komiteta, političari, tajkuni su mu sredili da može da se vrati i onda BIA zove mog junaka i kaže da su mu na uzluzi ako hoće da se osveti - priča Janković.

“Zidanje ambisa”, “Suze Svetog Nikole”, “Poslednji cirkus na svetu”, “Vetrovi zla”, “O vukovima i senkama” - neka su od dela koja su obeležila Jankovićevu dosadašnju karijeru, a dobitnik je i “Deretine nagrade”, “Zlatnog zmaja” i drugih priznanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: