Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:01, 20. 2. 2023.

| Kultura

Blagici Zdravković nagrada za najbolju kratku priču na konkursu pirotskog Doma kulture

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
kratka priča
Prva nagrada; foto: Dom kulture Pirot

Oko 500 priča stiglo je nakon konkursa pirotskog Doma kulture za “Najbolju kratku priču Pirota 2023”, a prvu nagradu dobila je Blagica Zdravković porekom iz Svrljiga, koja godinama živi i radi u Beogradu, za priču Čarape za Milijanu.

Njoj je, uz priznanje, dodeljena i novčana nagrada od 20.000 dinara.

Lepo mi je od onog časa kada sam izašla iz autobusa i čula govor koji je meni tako drag i mio. Kao da sam u svoj zavičaju. Rođena u malom selu na Svrljiškim planinama. Neka sudbinska ruka mene dugo drži van zavičaja, ali moj zavičaj putuje sa mnom i sa njim putuju i priče mojih zemljaka. Čini mi se ljudi nikad nisu pričali lepše priče nego što se pričaju tamo - rekla je Zdravkovićeva.

Članovi žirija, književnici Vule Žurić i Dejan Stojiljković, kažu da su imali dosta posla. dodela nagrada Žurić i Stojiljković u žiriju; foto: Dom kulture Pirot

Jako puno priča pristiže, svake godine sve više priča, probija se dobar glas o tom konkursu. Na osnovu govora i tematike vidimo da ima priča i iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. To je veliko priznanje za ovaj konkurs. Jedinstven je po tome da dolazi veliki broj priča - rekao je Žurić.

Druga nagrada i ček na 15.000 dinara pripali su Filipu Popoviću iz Novog Sada za priču Onan Varvarin, dok su treća nagrada i 10.000 dinara pripali Mirjani Kosanović - Laćarak za priču Ambar.

Poručujem svima da šalju priče na konkurs, niko nije očekivao da ćemo imati 500 priča, iz raznih krajeva bivše zemlje i inostranstva - rekao je Stojiljković.

Uz tri priče koje su novčano nagrađene, u Zborniku "Najbolja kratka priča Pirota 2023" našlo se još 15 priča.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jordan pop Dragan

    08:26 // 27. 2. 2023.

    Bravo za priču. Mislim da je ova priča već treći put nagrađena prvom nagradom. Poslednji put Beograd, časopis Žrnov. Povremeno pratim šta se kod nas piše, i ok, ima i dobrih stvari. Lično, nemam hrabrosti da i sam nešto napišem. Volim kad moji iz Babušnice ili uopšte s Juga postignu neki uspeh.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: