Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:33, 9. 8. 2018.

| Kultura

Blagojević: Dok se budžet “Nišvila” ne duplira nema ništa od zvučnijih imena

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti

The Manhattan Transfer, Kenny Garrett, Lisa Simone, Gipsy Kings, samo su neki od muzičara koji će narednih dana svirati u niškoj Tvrđavi, a direktor Nišvila Ivan Blagojević kaže da bi naredne godine nastupala još zvučnija imena kao što su Norah Jones i Jamiroquai budžet festivala mora da bude duplo veći i uz to bi morali “bezobrazno da se cenkaju”.

Procene su da ovogodišnji Nišvil košta oko 63 miliona dinara i sa tim novcem organizatori su uspeli da dovedu nekoliko zvučnih imena koji će svirati na niškom džez festivalu.

Najveća zvezda je bend koji duže od 4 decenije postoji na svetskoj džez sceni The Manhattan Transfer, kaže Blagojević, a oni će prvi put nastupiti u ovom regionu i dobiće nagradu za doprinos razvoju džeza. Nastup Kenny Garrett-a ne treba propustiti večeras, dodaje, a nastupiće i Omar Hakim sa Rachel Z što će biti veliki događaj za džez sladokusce.

Muzički vrh festivala, prema oceni Blagojevića, biće “reprezentacija crnih bap muzičara” Black Art Jazz Collecitive, a nastupiće i ćerka čuvene Nine Simone, koja će proslaviti 85 godina od rođenja svoje majke. Za fanove rege zvuka tu su Inner Circle, ne treba propustiti i nastup sastava Matt Bianco, dodaje, a za kraj će svirati bend Gipsy Kings koji će najverovatnije izvesti neku numeru Šabana Bajramovića i dobiće nagradu koja nosi njegovo ime.

Iako su i ova imena dovoljno zvučna da privuku pažnju publike, Blagojević kaže da bi još ekskluzivnija imena mogla da dođu u Niš tek kada se budžet festivala duplira.

Mi moramo kupiti 8 jakih bendova, 4 u džez segmentu, 4 u ovom takozvanom komercijalnom, fuzije džeza sa drugim pravcima. Jako bismo voleli da konačno kupimo neki bend iznad 100.000 evra, a to bi onda bilo moguće cenkati se sa Norom Džons pa joj oboriti cenu pošto nam je to prevashodni posao i mi ubeđujemo muzičare da ako žele da budu deo Nišvil atmosfere da moraju da prepolove svoju regularnu cenu - priča Blagojević.

Pojedini muzičari traže i mnogo više para za festivalske nastupe, nego za celovečernje koncerte, kaže Blagojević, a cene rastu iz godine u godine, te bez više para, sreće i cenkanja publika ne može da očekuje da "skupi izvođači" nastupe.

Jedan od načina da Nišvil ugosti svetske zvezde je da dobije generalnog sponzora, jer je nakon 8 godina novac prestao da daje Filip Moris i Naftna industrija Srbije, ističe Blagojević, ali Niš i dešavanja van Beograda izgleda nisu zanimljiva mobilnim operaterima i bankama koji bi značajno mogli da pomognu.

Uvek se oni jave nedelju dana pred festival i kažu "jao pa ovo je predivan festival, pa hajde da mi iduće godine budemo glavni ovde, šta je 150.000 evra, pa mi dajemo toliki novac na manje bitne stvari" i onda ih nigde nema naravno. Mi ih zovemo tokom godine, a oni se opet sete pred festival kad krene naša kampanja da se usijava. Ima tu paradoksa da bez političkog vetra u leđa ni sponzori neće reagovati - kaće Blagojević.

Blagojević kaže da bi za festival, ali i gradski i republički budžet bilo značajno kada bi se udružila ministarstva kulture, turizma i omladine i obezbedili trećinu para, deo Grad i deo Nišvil, te bi budžet tada mogao da dostigne milion evra i dva velika izvođača bi došla u Niš.

Više o izvođačima koji će narednih dana svirati na niškom džez festivalu, o konceptu "festival festivala" i planovima za narednu godinu možete pogledati u emisiji "15 minuta".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miloš

    12:22 // 22. 8. 2018.

    Gos.Blagojeviću,
    Učinili ste nas Nišlije ponosnim, Nekiliko dana ovaj naš zapostavljeni grad liči na velegrad.Znamo koliko su vam svi podmetali nogu,Koliko vam je trebalo snage.volje i nerava da sve izdržite.Zato budite ponosni na sebe i sve Nišlije koji to vide i poštuju.Mnogo sreće u životu i budućem radu.

  • Toma

    16:47 // 10. 8. 2018.

    Šta ima zvučnije od Menhetn transfera ili Omara Hakima.Simpatična Nora i Džamirkvai i ne sviraju džez.Treba napraviti lepu i kulturnu atmosferu,a ne pozivati bespotrebne volontere koji pijuckanjem piva(nekad vas i nenamerno poliju) i svojim pričama od kojih i ne čujete izvođače
    Njima je svejedno da li je Ceca ili Peti Ostin,koja je jednom prilikom,prošle godine zamolila publiku da se stiša.

  • asdd

    22:36 // 9. 8. 2018.

    G.dina Blagojevića smatram za živu legendu grada. Entuzijazam i borbenost ,uprkos tradicionalnim problemima sa sponzorima, je za svaku pohvalu. Kako ne naučiti baš iz tog njegovog primera da kada padneš- ustani i probaj opet.
    Pre neki dan sam napisao lepu reč i za porodicu Gejo,a neko mi dopisao "e kad bi Vi znali kakvi su oni u stvari". Ne interesuje me, divan su primer za mlade, baš kao i Ivan.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: