Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:39, 15. 9. 2011.

| Kultura

Blagojević odbacio navode prijave

Autor:P.B.Izvor:Južne vesti
blagojevic ivan

Direktor Nišvil džez festivala odbacio je navode iz prijave koju je protiv njega podnela Poreska uprava za utaju poreza.

Na konferenciji za novinare koju je sazvao, Blagojević je ocenio da je postupak protiv njega pokrenut kao "posledica  nerazumevanja specifične festivalske problematike od strane poreskog terenskog inspektora koji je vršio kontrolu".

- Indikativno je da tri prethodne kontrole od strane inspektora iste institucije nisu pronašle ništa od poreskih prekršaja koji je poslednji terenski inspektor utvrdio na preko 50 strana zapisnika, odnosno, rešenja na kojima je obračunao i kamate na „neplaćene“ dažbine državi za poslednje tri godine, a što je „promaklo“ njenim prethodnicima - rekao je Blagojević.

On je podsetio i da je ovo treća krivična prijava protiv Nišvila u poslednje dve godine, a da su prethodne dve odbačene.

Govoreći o nečijoj nameri da nanese štetu Festivalu, Blagojević je govorio i o organizaciji ovogodišnjeg Festivala koji se "pretvorio u horor film" zahvaljujući "pokušaju poreskog ubistva" od strane Poreske uprave.

- Reč je o tendencioznoj „preventivnoj blokadi“ računa uoči samog festivala, kako bi se, onemogućilo njegovo održavanje. U tome se, na sreću nije uspelo zahvaljujući razmevanju drugostepene komisije regionalne Poreske uprave u Nišu, koja je usvojila žalbu i deblokirala Nišville pred sam festival - rekao je Blagojević.

Govoreći o navodima iz teksta prijave da je utajio porez od preko 25 miliona dinara, kao uzrok problema naveo je nejasne zakonske propise koji ovu oblast definišu.

- O svemu ovome sam se prethodnih meseci puno konsultovao sa organizacijama i produkcijama koje obavljaju delatnost organaizovanja umetničkih i zabavnih programa poput Exita, Beogradske Arene, Sava Centra, Jugokoncerta, Muzičke omladine (...) – ali  niko od pomenutih ne plaća sve ono što se Nišvillu stavlja na teret. Zato smo se i dogovorili da preko udruženja festivala hitno podnesemo zahtev za izmenu zakonskih propisa u smilu da se tačno precizira šta se plaća - kako za komercijalne koncerte, tako i za umetničke programe i festivale od nacionalnog značaja - rekao je Blagojević.

Poreska uprava Srbije saopštila je juče da je protiv direktora Nišvil džez festivala podnela prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu zbog sumnje da je utajio porez od preko 25 miliona dinara.

U javnosti se spekuliše da je podnošenje prijave rezultat političkih pritisaka na Blagojevića, posebno imajući u vidu činjenicu da nije član nijedne političke partije.

Nišvil dzez festival najveća je kulturna manifestacija na jugu Srbije, a od nedavno je dobio status Javne gradske manifestacije i Manifestacija od nacionalnog značaja, dok je od strane Privredne komore Srbije dobio priznanje "Najbolje iz Srbije".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Tamara Jovanovic

    01:55 // 2. 3. 2013.

    Da su bili pametni a ocigledno nisu ,tebali su da sednu kao ljudi i da porazgovaraju,ali su ocigledno nesposobni to da urade.

  • nele

    08:46 // 22. 9. 2011.

    Lopove u zatvor!!!

  • Ivan Stevanovic

    18:30 // 17. 9. 2011.

    Treba da je sramota Dušana i Varvaru Anastasijević što su prijavili poreskoj Ivana, i što pišu ove kometare na internetu, jer on je za njihovu porodicu učinio najviše u ovome gradu. A oni ga prijavili za to što im dao 50 evra "na ruke" i za to "nije platio porez" pre SEDAM godina. Prijavili ga sada kada su našli političke patrone, i samo brukaju i sebe, ovaj grad i profesiju kojom pokušavaju da se bave - još uvek "studiraju"!

    • Tamara Jovanovic

      09:45 // 3. 3. 2013.

      Zelela sam jos nesto da kazem.Ne verujem da bi bilo koji ucesnik festivala pristao na tu cifru(50 eura).Ako milite da ljude koje ste spomenuli da mogu zbog nekih 50 eura ovakav problem da naprave,ne mogu se sloziti sa vama,pre milsim da je neko iz poreske uprave Nis hteo nesto drugo-vise para.Upravo je to ono najgore,sto izjeda nasu zemlju.Volela bih da znam zasto Ivan Blagojevic ne objasni da li je sada 31 ili 38 Nisvill,kada znamo da je prvi nisvil odrzan 1995 godine,pre svega zbog gradjana i same kulture i na koji nacin racuna festivale.A to da li nekoga treba da bude sramota,pa da svi radimo svoj posao drzava ne bi svoju drzavu doveli u ovakvu situaciju.Ali zelim da navedem da gospodin Blagojevic nije kriv,istraga je u toku i mozda ce covek biti oslobodjen krivice koju mu na teret stavlja finansijksa policija.A to da li neko jos studira,mislim da niste dobro upuceni,ljude koje ste spomenuli znam da nisu kupovali diplome.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: