Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:56, 6. 9. 2019.

| Kultura

Bogat program 12. LIFFE-a: 16 filmova, serije, izložbe, promocije i tribine

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Publika-LIFFE-29018,-foto-J.-G.
Festival tradicionalno okuplja veliki broj publike; foto: B. A. i J. G.

Ceremonijom svečanog otvaranja u sredu, 18. septembra u 19 sati u Narodnom pozorištu počeće 12. Leskovački internacionalni festival filmske režije (LIFFE), a nakon toga će u takmičarskom program biti prikazan rusko-srpski film Balkanska međa reditelja Andreja Volgina. Tokom festivala, koji traje do 22. septembra, publika će imati priliku da pogleda 7 domaćih ostvarenja i 9 filmova iz regiona, epizode četiri serije, razne izložbe, studentske filmove, kao i da prisustvuje tribinama i promocijama knjiga.

Kao što je ranije najavljeno, festival će otvoriti Miloš Biković, jedan od najpoznatijih mladih glumaca koji i glumi u filmu Balkanska međa koji otvara LIFFE.

Na svečanoj ceremoniji biće uručena nagrada "Živojin Žika Pavlović" glumcu Bogdanu Dikliću za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu.

LIFFE festival - Konferencija za medije Pohvale na račun Leskovca i Leskovčana; foto: LIFFE

Pored Balkanske međe i filma Emira Kusturice Pepe, jedan uzvišeni život, koji će biti prikazan van konkurencije poslednjeg dana festivala, za nagrade za najbolju režiju takmičiće se još pet domaćih filmova: Pijavice Dragana Marinkovića, Kralj Petar Prvi Petra Ristovskog, Ajvar Ane Marije Rosi, Šavovi Miroslava Terzića i Delirijum tremens Gorana Markovića.

Tokom glavnog festivalskog programa biće prikazano 9 regionalnih filmova - osam u takmičarskom programu i crnogorski film Poslednji Yu filmski romantik Radoslava Stanišića, koji će biti prikazan van takmičarske selekcije.

Film Sin rediteljke Ines Tanović iz Bosne i Hercegovine, kao i slovenački Glumim, jesam Miroslava Mandića imaće srpsku premijeru u Leskovcu.

Dugometražni film Sin otvorio je 25. Sarajevo film festival. Reč je o drugom dugometražnom igranom filmu u karijeri Ines Tanović koji govori o unutrašnjim problemima usvojenog osamnaestogodišnjaka, ali i o Sarajevu i životnim problemima uopšte. Ostvarenje Glumim, jesam je koprodukcijski projekat Slovenije, BiH i Hrvatske i govori o životu i radu profesionalnih glumaca. U filmu glumi i hrvatski glumac Goran Bogdan - kažu organizatori.

LIFFE  plakat I ove godine bogata ponuda; foto: LIFFE

Publika će moći još da pogleda i hrvatske filmove Poslednji Srbin u Hrvatskoj Predraga Ličine i Osmi povjerenik Ivana Salaja, film Posledice u režiji slovenačkog reditelja Darka Štantea, zatim Ti imaš noć Ivana Salatića iz Crne Gore, severnomakedonski Gospod postoji njeno ime je Petrunija Teone Mitevske i film Sam samcat Boba Jelčića iz Bosne i Hercegovine.

Darko Bajić, umetnički direktor festivala, istakao je da je i duh stanovnika Leskovca doprineo tome da festival traje godinama i da mu se svi rado vraćaju.

Toplina, gostoljubivost i vedar duh Leskovčana su nešto što osećam ne samo ja, nego i preko stotinu reditelja i ljudi iz sveta filma koji su bili na festivalu i ponovo bi da se vrate. Uspeli smo svi zajedno da stvorimo jednu filmsku porodicu i time omogućimo stvaranje festivala koji je izuzetno kvalitetan, i koji vrlo pažljivo birajući filmove stvara konkurenciju ali i mogućnost da gledaoci na najbolji mogući način vide šta koja zemlja iz regiona nudi i na koji način ide korak napred - kaže Bajić.

O nagradama će odlučivati tročlani žiri koji čine reditelj Vinko Brešan iz Hrvatske, predsednik žirija, kao i reditelj Nenad Dizdarević iz Bosne i Hercegovine i glumica Bojana Maljević iz Srbije.

Van takmičarke konkurencije biće prikazane i epizode četiri serije - Biser Bojane 2 u režiji Mime Karadžića, Grupa Uroša Tomića, Dug moru Gorana Gajića i Senke nad Balkanom 2 Dragana Bjelogrlića.


Izložbe, tribine, studentski filmovi i promocije knjiga kao prateći program

LIFFE Festival na pet lokacija; foto: D.M.

Tokom pratećeg programa Leskovačkog internacionalnog festivala biće prikazane projekcije studentskih filmova iz Srbije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore i Hrvatske, a održavaće se od 19. do 21. septembra.

Tribinski program "Predstavljamo u krupnom planu" predstaviće profesionalne karijere uglednih filmskih stvaralaca Bogdana Diklića, Miloša Bikovića, Tonija Mihajlovskog i Gorana Bogdana.

Promocija nove knjige u izdanju Filmskog centra Srbije "Sjaj crnog" Veljka Radosavljevića prvi put će biti održana van Beograda u okviru ovog festivala.

Reč je o vrednoj studiji koja se bavi fenomenom "crnog talasa" u istoriji srpskog filma. Takođe, biće predstavljena i sjajna monografija o Nebojši Glogovcu autorke Tatjane Nježić, kao i knjiga "Rečnik profesije" Bora Draškovića - kažu organizatori.

U toku trajanja festivala publika će moći da pogleda nekoliko odabranih izložbenih postavki - izložbu Zoje Bojić "Živojin Žika Pavlović, crteži i slike", zatim izložbu "Nebojša Glogovac" Maje Medić, "Portreti glumaca" Nebojše Jakšića, kao i izložbu "Godine LIFFE-a" Dragana Jovića i Darka Zloporubovića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: