Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:55, 4. 5. 2017.

| Kultura

Bogat repertoar niškog Narodnog pozorišta za maj

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Početak svih predstava je od 20 sati, osim opereta koja je od 19; foto: arhiva JV
Početak svih predstava je u 20 sati, osim opereta koja je od 19; foto: arhiva JV

Dve predstave beogradskih pozorišta, jedna sa potpisom Irfana Mensura, a druga Dušana Kovačevića, Nišlije će imati prilike da pogledaju u Narodnom pozorištu ovog meseca. Osim gostovanja, čeka ih i desetak predstava niškog teatra, kao i opereta “Slepi miš”.

Program počinje dvema predstavama rađenim po delima velikih ruskih pisaca 19. veka - Ivana Turgenjeva i Nikolaja Gogolja. Priča “Mesec dana na selu”, u kojoj se govori o najrazličitijim vrstama ljubavi, izvodiće se 5. maja. Gogoljeve “Mrtve duše”, predstava u kojoj je glavni lik državni činovnik, koji je otkrio nov način da se obogati, trgujući dotad nepoznatom robom – mrtvim dušama, a biće na programu 8. ovog meseca.

Opereta “Slepi miš” nastala je kao plod saradnje niškog Narodnog pozorišta, Fakulteta umetnosti, Simfonijskog orkestra i Studentskog kulturnog centra, a u pozorištu najavljuju njeno izvođenje za 11. maj.  Repertoar maj Foto: Narodno pozorište Niš

Tu su i dva gostovanja iz Beograda. Rađen po tekstu niškog glumca Miroljuba Nedovića, a u režiji Irfana Mensura, komad “Hor bečkih dečaka” govori o tri gastarbajtera koje igraju Boda Ninković, Irfan Mensur i Predrag Ejdus, a daje se 12. maja.

Vule i Aca žive u nekom kao stanu. Vule i Aca žive kao neki život. Vule i Aca rade neke kao poslove. Vule i Aca improvizuju. Kao… Za tu bečku improvizaciju zadužen je Džoni. Džoni je gastarbajter druge generacije. Džoni pomaže svojim zemljacima da se snađu u tuđini - piše na sajtu niškog pozorišta.

Za “Hipnozu jedne ljubavi” u Narodnom pozorištu kažu da je “višeslojna priča o porodici i ljubavi prema bližnjima”. Glumačku ekipu čine poznati glumci poput Anice Dobre, Ljubomira Bandovića, Nine Janković i mnogih drugih, režirao je Dušan Kovačević, a Nišlije će moći da je pogledaju 25. maja.  

Na repertoaru za ova mesec su i “Edmund Kin”, predstava koja se prikazuje više od decenije, a govori o eksecentričnom glumcu i položaju ovu profesije, “Treći svetski rat”, komad koji nazivaju “balkanskom sapunicom”, kao i "Eufemmeizam".

Duhovita priča o ženama, glumicama iz Niša, uhvaćenim u raskoraku izmedju zahteva modernog vremena i sveta i zahteva sredine u kojoj žive, izmedju oslobodjenog duha i stereotipa kojima često i same robuju, izmedju sopstvenih zahteva prema sebi i partnerima koje biraju i neophodnih kompromisa koje život nosi - kažu u Pozorištu.

Davaće se i dve predstave mladog makedonskog režisera Angelča Ilievskog “Brod ljubavi” i “Gde je nestao Harms”, kao i “Žorž Danden”, rađen po motivima Molijera, koji govori o modernim skorojevićima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Males

    13:15 // 6. 5. 2017.

    Ako sam dobro izbrojao 8 (osam) predstava je niskog pozorista,jedna od njih vec desetak godina se igra.
    Potom par tezgi i Noc muzeja kao dogadjaj?!
    Ali svaki grad ima pozoriste kakvo njegovi gradjani zasluzuju.

  • Posmatrac

    16:52 // 4. 5. 2017.

    Jao, prosto ne znam sta pre da pogledam! Sve odise kvalitetom, a predstave svaki bozji dan (nekad cak i dva puta dnevno), pa ne mogu da postignem! 31 dan svakog meseca prosto nije dovoljan za toliko veliki broj predstava......

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: