Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:41, 29. 8. 2019.

| Kultura

Bogdan Diklić laureat leskovačke nagrade "Živojin Žika Pavlović"

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Bogdan Diklic
Laureat Bogdan Diklić ističe da mu je velika čast što će dobiti ovu nagradu; foto: KomunikArt

Jedan od najeminentnijih glumaca sa ovih prostora Bogdan Diklić, koji je ostavio značajan trag u promociji regionalne kinematografije u svetu, prema oceni žirija Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE - nagrađen je za promociju regionalne filmske umetnosti u svetu. Laureatu će priznanje koje nosi ime slavnog Živojina Žike Pavlovića biti uručeno na 12. izdanju festivala, koje se u Leskovcu održava od 17. do 21. septembra.

Diklić je istakao da mu je velika čast da primi nagradu koja nosi ime slavnog Žike Pavlovića i koja se dodeljuje za afirmaciju regionalne filmske umetnosi u svetu. Čast mu je, dodaje, i što je predstavnik svih koji su zajedno sa njim radili sve te filmove.

Sebe doživljavam kao predstavnika svih reditelja, scenarista, kolega sa kojima sam zajedno igrao u svim scenama, "izaslanikom" svih scenografa, direktora fotografije, kostimografa, garderobera, klapera, vozača... svih onih koji su zajedno sa mnom bili 44 godine u istom poslu. Bilo bi besmisleno sebe smatrati jedinim zaslužnim za to priznanje, i kad se bolje razmisli - to je i logično. Jednostavno, to je tako - istakao je Diklić.

Slavni glumac je za svoj rad, kojim je značajno doprineo srpskoj kinematografiji, već nagrađen brojnim priznanjima, među kojima su "Pavle Vuisić" 2009. godine za životno delo, "Zlatna arena" u Puli i "Zlatni pečat" Jugoslovenske kinetoke prošle godine.

Nagradu koja će na LIFFE-u biti uručena Dikliću dosad su dobili Slobodan Šijan, Predrag Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Rade Šerbedžija, Dragan Nikolić, Velimir Bata Živojinović, Slavko Štimac i Emir Kusturica.

Diklić je u rodnom Bjelovaru završio osnovnu i srednju školu, a nakon što je amaterski počeo da se bavi glumom, 1972. godine je upisao Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi Ognjenke Milićević. Imao je zapažene uloge u brojnim filmovima, a neke po kojima ga publika posebno pamti su u filmovima Maratonci trče počasni krug (1982), Sabirni centar (1989), Lajanje na zvezde (1998). Trag je ostavio i ulogama u brojnim serijama i pozorišnim predstavama.

Inače, ove godine će se Leskovački internacionalnog festivala filmske režije LIFFE održati od 17. do 21. septembra na više lokacija u Leskovcu, a organizatori najavljuju da će tokom pet festivalskih dana publika moći da uživa u najboljim filmovima iz regiona nastalim u poslednjoj godini.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: